Cojocna şi Dejul au intrat pe harta turismului balnear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii turişti au făcut astăzi baie la Cojocna,  imediat ce oficialităţile au părăsit incinta complexului.

La Cojocna au fost amenajate cele două lacuri, au fost modernizate baza de tratament, duşurile şi a fost construit un teren de sport. 
Discursurile oficialilor au scos la iveală perioada destul de densă şi tensionată care a trecut de la semnarea contractului la inaugurarea efectivă.

Claudiu Coşier, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, cel care a lansat primul ideea unui parc balnear regional, a atins problema unui parteneriat extins şi după inaugurarea obiectivelor. "Urmează consolidarea infrastructurii şi asigurarea unor servicii, pentru intrarea în circuitul internaţional", spune Coşier.

Ionel Dâncu, desemnat cu implementarea proeictului, din cadrul Primăriei Dej, ne-a declarat că au existat mai multe momente critice în decursul celor peste 7 ani, de când se pregăteşte acest proiect. „Cel mai greu a fost câştigarea concursului de finanţare“, a spus Dâncu. Proiectul modernizării lacurilor sărate din Cojocna, Dej şi Figa a concurat cu alte 100 de proiecte din regiune. „A contat faptul că au fost asociate entităţi administrative din judeţe diferite“, spune Dâncu.

Regândirea proiectului

Petru Ţig, dirigintele de şantier al firmei Confort, care a executat proiectul, ne-a relatat despre problemele intervenite pe parcurs, care au dus la decalări ale termenul iniţial de finalizare, respectiv iunie 2009. Proiectul iniţial a fost modificat cu peste 70 la sută. Motivul principal a fost proiectarea pe structuri de rezistenţă metalice, la toate cele trei locaţii. „A trebuit regândită structura, pe bază de lemn“, spune Ţig. A fost modificată şi structura interioară a bazei de tratament, regândită ca şi funcţionalitate. S-a eliminat peretele despărţitor dintre bărbaţi şi femei din bazin, s-a prevăzut o sală de fitness, de kinetoterapie, s-au prevăzut spaţii de splat hainele, după utilizarea nămolului şi izolarea cu termopane.

Restanţe peste vară

Ce nu s-a reuşit încă este taluzarea malului vestic al celui de-al doilea lac sărat. Aici vor trebui investite fonduri suplimentare. Din cauza conformaţiei terenului, malul s-a surpat în timpul lucrărilor, un excavator fiind înghiţit cu tot cu manipulant de apele adânci. Proiectul total pentru cele trei locaţii a fost finanţat cu fonduri PHARE, cu suma de 5,4 milioane euro. Biletul de intrare la Cojocna va fi de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite