Codec pierde primul proces la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radarele fixe sunt desfiinţate la tribunal
Radarele fixe sunt desfiinţate la tribunal

Instanţa a anulat, ieri, contractul încheiat între Primăria Ciucea şi firma Codec Spat SRL, care a montat 13 radare fixe în judeţul Cluj.

Tribunalul Cluj a anulat, ieri, contractul de servicii dintre firma Codec Spat şi Primăria comunei Ciucea. Contractul a fost atacat în luna august în instanţă, de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). Instanţele din România au mai dat astfel de soluţii în trei procese,  unul în Maramureş şi două în Teleorman.


Ioana Teodorescu, consilierul de imagine al ANRMAP, ne-a declarat că a fost introdusă acţiunea pe rolul instanţei, în urma unor controale demarate în primăvară, la solicitarea Poliţiei. „I-am amendat pe majoritatea reprezentanţilor consiliilor locale, cu sume de 5-7.000 de lei, iar apoi am cerut anularea contractelor, pentru nerespectarea condiţiilor legale de atribuire a acestora, adică fără licitaţie”, ne-a spus Teodorescu. În plus, contractele au fost încheiate în condiţii dezavantajoase pentru comunitate, adică până la 60% din amenzi erau încasate de firmă. E vorba de circa 100 de radare fixe, amplasate în toată ţara.


Se pot contesta amenzile


Ioana Gidro Stanca, decanul Baroului de Avocaţi Cluj ne-a declarat că după anularea definitivă a contractului dintre Consiliul Local şi firma Codec Spat, atât petenţii care au pierdut procesele de contestare a amenzilor, dar şi cei care nu au contestat la timpul respectiv, ar putea ataca amenda primită. „Ar fi vorba de repunere pe rol a dosarului sau recurs în interesul legii. Contractul fiind anulat, contravenţia nu mai poate fi probată”, ne-a spus Gidro-Stanca. Hotărârea poate fi atacată doar cu recurs, fiind vorba despre un proces în contencios administrativ. Primarul localităţii Ciucea, Ioan Popa, a declarat, însă că, pe raza localităţii radarele nu au apucat să fie instalate, deci nu s-au dat amenzi. Pe raza judeţului Cluj mai sunt pe rol încă patru procese pentru desfiinţarea contractelor. 


Poliţia nu încasa nimic


Afacerea a pornit de la foştii patroni ai firmei de televiziune prin cablu Astral, care au înfiinţat firmele SC Codec SRL  şi SC Benefic SRL, cu care au încheiat pe majoritatea magistralelor rutiere din ţară contracte cu consiliile locale. Firma a montat aparatele care filmau şi transmiteau în timp real, prin wireless imaginea autovehiculelor la un centru de comandă, amplasat la sediul poliţiei rutiere. După o verificare rapidă, poliţia trimitea amenzile la cetăţeni acasă. Sumele din amenzi se împărţeau apoi între autoritatea locală şi firmele Codec sau Benefic. Poliţia nu încasa niciun leu, deşi poliţiştii desfîşurau întreaga activitate.

Mii de amenzi


La doar câteva săptămâni de la inaugurare, numărul persoanelor amendate în judeţul Cluj a depăşit 100.000. Au curs şi contestaţiile. După cum ne-a declarat avocata Anca Ciglenean, s-a invocat fie inexistenţa unei omologări a aparatelor de înregistrare, fie neautorizarea agenţilor de poliţie constatatori, fie dublarea maşinilor în timpul înregistrării.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite