Coadă la micii de Someşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mititeii de Someşeni sunt cei mai căutaţi de clujeni pentru gustul lor unic şi pentru că sunt întotdeauna proaspeţi. Fiecare sărbătoare de 1 Mai începe la fabrica de mititei din Someşeni, unde clujenii se aprovizionează înainte de petrecere.

„Ca la ţară-i aici“, prinzi vorba dintr-un BMW seria trei, cu numere de Germania, ale cărui roţi freacă nisipul uscat, lăsând o perdea de praf în urmă. Tânărul ţânfos, cu ochelari pe nas şi tricou mulat strâmbă din nas, la priveliştea de afară. O mulţime de oameni la coadă, miros de carne tocată şi usturoi. Nu e de speţa lui, aşa că îşi face măcar o ieşire demnă de maşina pe care o conduce. Mulţimea rămâne înghiţind praful ridicat de cauciucurile încălzite. Transpiraţi de la soare, cu pântecele ieşind de sub haine, câţiva bărbaţi din mulţime nu mai au răbdare şi deschid câte-o cutie de bere rece.

 
Fiecare clujean care se respectă îşi începe sărbătoarea de 1 Mai cu o oprire la fabrica de mititei din Someşeni. O găseşti uşor, dacă urmezi coloana de maşini ce se îndreaptă într-acolo, ori te laşi ademenit de mirosul înţepător de cârnaţi. În faţă, coada e până în drum, iar lumea continuă să vină buluc. Şi cum tot românul sărbătoreşte Ziua Internaţională a Muncii prin ieşiri la grătare, Daciile autohtone stau parcate lângă maşini luxoase ori motoare călărite de puşti pistruiaţi. Dacă e 1 Mai, e musai să fie cu mici de la Someşeni.
La coadă stai cam cinci-zece minute, nu mai mult, iar vânzătoarele cu bonete albe fug de colo-colo, cântărind slănină şi drămuind caserolele de mici. Intersecţia din faţă e neîncăpătoare, iar şoferii încep să apese pe claxoane, nerăbdători să ajungă la petrecerea cu mici şi bere.

Emil Corovei, un clujean de 55 de ani, vine la magazinul din Someşeni weekend de weekend. „Sunt foarte buni mititeii de aici. Sunt proaspăt făcuţi, preţul e convenabil. De câţiva ani vin aici, la fiecare sfârşit de săptămână, şi până acum nu am avut nicio reclamaţie“, spune bărbatul, care pleca de aici la nişte prieteni cu cabană, în Mărişel.
„Sunt cei mai buni“, spune un tinerel, cu două caserole de mici în mână. „Au un gust mai bun, e altfel compoziţia decât la alţii. Când cumpăr de la hipermarket, simt gustul de conservanţi, aceştia sunt proaspeţi“, spune Şerban Sever, un alt bărbat ce urmează să-şi înceapă sărbătoarea în curtea casei din mai josul străzii.

Mititei din porc şi vită

Fabrica ce produce micii din Someşenmi aparţine familiei Drăgan, care a pornit afacerea de familie în urmă cu câţiva ani. Aceasta a fost construită şi utilată de la zero, iar prin calitatea produselor, a ajuns să fie renumită printre clujeni. Micii de Someşeni sunt preparaţi din carne de porc şi de vită, după o reţetă proprie de-a familiei Drăgan, care a rămas secretă. Magazinul e deschis şapte zile din şapte între orele 8.00 - 20.00.

Preţuri
1 mititel – 0,7 lei bucata
1 kg de carne tocată 15 lei
1 kg de cârnaţi simpli – 15 lei
1 kilogram de cârnaţi afumaţi – 17 lei
1 kg de slănină afumată – 10 lei
1 caserolă de mici – 14 lei


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite