Coaciu Berţi, administratorul clujean care dă piept cu furnizorii de utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coaciu Berţi
Coaciu Berţi

De 20 de ani de când este administrator de bloc, clujeanul s-a luat în piept cu companiile furnizoare de energie, apă sau cablu, totul în interesul proprietarilor.

Coaciu Berţi este un administrator de bloc ce poate fi dat ca exemplu. De 20 de ani, gospodăreşte blocul de pe strada Albac nr. 9, iar clujeanului nu i-a fost frică să dea piept cu marii furnizori de utilităţi, de la E.ON Gaz la companiile de cablu sau de apă.
Şi-a dedicat ultimii 20 de ani asociaţiei de proprietari, iar cele două scări pe care le administrează sunt ca şi familia lui. Ultima luptă începută de Coaciu Berţi este cu E.ON Gaz. El a fost cel care a semnalat prima dată neregulile din noile contracte dintre companie şi consumatori şi a refuzat să le semneze, depunând reclamaţii la Protecţia Consumatorului.

La rândul ei, instituţia a luat act de neregulile semnalate, iar drept urmare, recent, birourile directorilor E.ON Gaz Cluj au fost sigilate, trăgându-se astfel un semnal de alarmă.

Administratorul trăieşte pentru locatari. Coaciu Berţi şi-a început „cariera” încă de la sfârşitul anilor ’70. „Vecinii au văzut că sunt un bun organizator şi mi-au propus să îi reprezint. Pe acea vreme însă, copiii erau la şcoală, aşa că nu m-am putut ocupa de administrarea blocului mai mult de trei- patru ani“, îşi aminteşte clujeanul.

Asociaţie de proprietari campioană

După Revoluţie însă, bărbatul a fost propus din nou ca administrator. De atunci, blocul de pe Albac a luat toate distincţiile posibile din partea Primăriei, asociaţia fiind declarată cea mai gospodară din tot oraşul.
Nu din întâmplare, blocul în care locuieşte Coaciu Berţi a fost primul din ţară reabilitat termic prin program guvernamental. „Am auzit de proiect şi am depus imediat actele. Aici, nimeni nu are centrală termică proprie, deoarece este mai avantajos cu centrală comună. Blocul este foarte bine izolat, iar facturile sunt destul de mici, pentru buzunarele pensionarilor care locuiesc aici”, spune Coaciu Berţi.

„Nu a fost greu să-i conving să plătească pentru asta. I-am făcut să înţeleagă că blocul este casa noastră”, explică Berţi. Când a preluat funcţia de administrator al asociaţiei de proprietari, existau datorii de 80 de milioane de lei vechi, pe atunci o sumă considerabilă. Acum, toate plăţile sunt la zi. „Am reuşit să fac asta pentru că sunt aproape de toţi cei care locuiesc aici. Le cunosc fiecăruia situaţia din familie, iar ei, la rândul lor, sunt oameni de înţelegere”, mai spune administratorul.
Pentru că Coaciu Berţi a pornit de la conceptul că blocul este o casă mai mare, cu mai mulţi locatari, clujeanul a făcut tot posibilul ca toţi să convieţuiască în armonie.

„Am amenajat un loc cu mese şi umbrelă, unde ne adunăm după muncă să jucăm şah, şi să mai povestim“, povesteşte administratorul. De Crăciun, a împodobit chiar un brad în grădina din faţa blocului, la care a adăugat câţiva pitici, pe care îi reface an de an.

Întrebări şi răspunsuri

Ca şi administrator, cu cine aveţi cel mai mult de furcă?

Cu firmele furnizoare de termoficare, gaz, apă. Anul acesta ne-am luptat cu E.On Gaz, anul trecut cu cei de la Compania de Apă. Ne-au băgat nişte pierderi enorme pentru apă rece, dar le-am demonstrate că sunt nejustificate. Dacă ar fi băgat atâtea pierderi la fiecare din cele 1.700 de asociaţii de proprietari, câte există în Cluj, nu ar avea Tarniţa atâta apă…

Cum reuşiţi să nu aveţi datorii pentru cheltuieli?

Un administrator bun trebuie să locuiască în acelaşi bloc cu ceilalţi plătitori, să vorbească pe limba lor.

Ce-i place
„Îmi place să joc şah cu ceilalţi vecini, ne adunăm mai ales vara la umbrelă, aici lângă bloc. Oamenii vin obosiţi de la muncă, iar acesta este momentul lor de relaxare. De asemenea, îmi place să lucrez grădina din faţa blocului“, spune bărbatul.

Ce nu-i place
„Nu îmi place să mă las furat. Am demonstrat de atâtea ori că facturile sunt umflate, furnizorii găsesc diferite modalităţi de a ne lua bani în plus. Merg până în pânzele albe să nu îi las să facă asta, am ajuns cu mulţi dintre ei chiar şi la Tribunal“, spune Coaciu Berţi.

Născut: la 18 noiembrie 1955, Cluj-Napoca
Studii: Şcoala profesională de electricieni
Familie: Căsătorit, are trei copii


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite