Clujul va avea primul acoperiş verde pe o clădire publică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Constructorilor de Acoperişuri Verzi din România, lansată azi la Cluj, va amenaja pe o clădire publică din Cluj un acoperiş  verde. Acoperişul va fi amenajat în urma unui concurs demarat începând cu această săptămână în şcolile şi liceele din Cluj. Cel mai bun proiect realizat de elevi şi liceeni va fi implemenat în aproximativ trei luni.

Primăria Cluj-Napoca va pune la dispoziţia Asociaţiei Constructorilor de Acoperişuri Verzi din România (ACAVR), lansată azi, o clădire publică, pe care se va construi un acoperiş verde, primul de acest fel din ţară. Acoperişul va fi construit în urma unui concurs organizat în toate şcolile şi liceele din Cluj şi va fi deschis, după amenajarea acestuia, tuturor clujenilor.

Elevii de gimnaziu şi liceu vor fi invitaţi să contribuie cu desene şi idei care să descrie acoperişul verde ideal. Creaţiile lor vor fi punctate de membrii asociaţiei, care le vor transforma mai apoi într-un proiect cu respectarea tuturor standardelor de calitate şi siguranţă pe care asociaţia le promovează. Costurile proiectului vor fi suportate de Simacek Facility Management Group, un consorţiu din care face parte şi Simacek Gardening, membru fondator al ACAVR.

În maxim trei luni

„Sper ca modelul pe care îl vom implementa împreună pe o clădire publică în urma acestui concurs să fie un exemplu pentru ceea ce dorim noi să facem. Spaţiul verde de pe terase îşi îndeplineşte cea mai importantă menire, aceea de a aduce în oraş un aer mai curat“, a declarat Sorin Apostu, primarul Clujului.

Acesta nu a putut preciza care va fi clădirea pe care va fi amenajat acoperişul verde, cu o suprafaţă între 50 şi 100 de mp, însă a declarat că Primăria are deja în vedere câteva clădiri publice pentru implementarea acestui proiect pilot.

„Acoperişurile verzi sunt teritorii recâştigate de natură în oraşele noastre tot mai aglomerate. Executate corect, acoperişurile verzi sunt benefice pentru proprietarii clădirilor, pentru că izolează fonic şi termic, dar şi pentru oraşe în ansamblu, pentru că reduc poluarea şi ne permit să respirăm aer curat“, a explicat Thomas Emmerling, preşedinte şi membru fondator al ACAVR.

Avantajele unui acoperiş verde

Proprietarii care optează pentru un acoperiş verde beneficiază de o mai bună izolaţie fonică şi termică a clădirii lor. Ele ajută la reducerea poluării, pentru că plantele reţin particulele de praf. În zonele unde reţeaua de canalizare nu mai face faţă în cazul unor furtuni, acoperişurile verzi ar putea elimina problema. Plantele sunt un sistem natural de colectare şi reţinere a apei.

„Acoperişurile verzi sunt de multe tipuri. Cele mai simple sunt acoperişurile în pantă pe care se plantează, cu ajutorul unor sisteme dedicate, soiuri de plante adaptate acestui mediu. Un acoperiş verde amenajat pe o terasă sau un spaţiu orizontal este o adevărată grădină urbană sau un loc de joacă. Specialiştii din SUA au calculat că scăderea consumului este de 50 la sută pentru spaţiul aflat imediat sub planşeul ultimului nivel", a mai spus Emmerling.

Preţul unui mp de acoperiş verde poate costa între 40 şi 300 de euro, în funcţie de complexitate.

Obişnuinţă în Occident

Elveţia a creat unul din primele acoperişuri verzi din lume, în 1914. Acoperişurile verzi moderne încep să fie construite şi în Germania încă din 1960. Primaria oraşului Linz, din Austria, începe să plătească, din 1983, dezvoltatorii imobiliari care amenajează acoperişuri verzi.

În 2000, Elveţia introduce o lege federală care încurajează folosirea de acoperişuri verzi. În Europa există în acest moment 100 de milioane de metri pătraţi de acoperişuri verzi, 10% din totalul acoperişurilor din ţara-pionier, Germania, fiind verzi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite