Clujul va avea Sală Polivalentă ca la Jocurile Olimpice din Beijing (VEZI IMAGINI)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitecţii au prezentat astăzi proiectul futuristic al Sălii Polivalente, în valoare de 50 de milioane de lei, de care Cluj-Napoca ar urma să se bucure din vara lui 2012.

VEZI SCHIŢELE PROIECTULUI

Conceptul exterior al sălii va fi realizat din structuri recursive, care se vor colora în timpul nopţii. Proiectul seamănă cu sălile construite la Beijing pentru Olimpiadele care au avut loc în 2008. „Am folosit nişte softuri foarte avansate pentru a realiza exteriorul“, a spus arhitectul Şerban Ţigănaş, care a prezentat planul. Pe acoperiş vor mai fi amplasate, de asemenea, celule fotovoltaice pentru energie electrică şi un sistem de captare al apei meteorice, care va fi refolosită de instalaţiile sanitare.

Mai mare decât Polivalenta din Bucureşti

Proiectarea şi execuţia se va face astfel încât sala să fie omologabilă la mai multe ramuri sportive: baschet, volei, handbal, dar şi gimnastică, box, judo, karate, scrimă. De asemenea, se mai pot găzdui următoarele activităţi: dans sportiv, competiţii internaţionale de dans, congrese internaţionale pentru 5.000 de invitaţi, concerte de scenă pentru 7.000 persoane.

Sala Polivalentă din Capitală are o capacitate de maxim 8.000 de locuri în timpul unui concert. Construcţia de la Cluj va dispune de un număr de 9.560 locuri atunci când va fi organizat aici un concert.

Sala multifuncţională va putea fi configurată, astfel încât numărul de locuri să se modifice, în funcţie de tipul sportului practicat aici, astfel:
- baschet: 7.252 locuri
- handbal: 7.252 locuri
- volei: 7.252 locuri
- gimnastică: 6.792 locuri
- box: 9.777 locuri
- concert: 7.889 locuri pe scaune, 9.560 locuri în total


Conceptul a fost prezentat de arhitectul Şerban Ţigănaş, iar de construirea sălii se vor ocupa sibienii de la CON-A, care sunt implicaţi şi în realizarea noului stadion Cluj Arena. Proiectarea, execuţia şi finalizarea lucrărilor a fost adjudecată la preţul de 50.926.063,83 de lei, iar durata de execuţie va fi de 36 de luni.

De asemenea, Polivalenta va mai dispune de un parking pe două nivele, precum şi spaţii anexe necesare, de la spaţii de alimentaţie publică, la cele exterioare de detentă. În privinţa clădirii, aceasta va avea trei zone relaţionate cu sala principală, respectiv o zonă VIP, o zonă a publicului şi o zonă a sportivilor.  

Partea destinată publicului va fi organizată pe trei niveluri, din care primele două vor avea rol de a permite accesele în sală, iar cel de al treilea, va adăposti un spaţiu panoramic în care se va putea organiza un bar – restaurant, cu vedere spre Someş. Primarul Sorin Apostu a dat asigurări că sala va fi terminată la timp, Ţigănaş adăugând că proiectul este unul „extraordinar de important“.

Sala va fi construită la standarde internaţionale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naţionale şi internaţionale şi care să asigure organizarea unei mari varietăţi de competiţii sportive şi activităţi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite