Clujul testează motoarele viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cartierul Iris funcţionează unicul laborator din sud-estul Europei în care cercetătorii încearcă să adapteze motoarele clasice la biocombustibili. Zece ingineri de la Universtitatea Tehnică folosesc combinaţii de combustibil cu etanol şi uleiuri vegetale, încercând să menţină motoarele la aceiaşi parametri de funcţionare.

Clujul are un laborator unic în România şi în sud-estul Europei de testare a combustibililor viitorului. Cercetătorii clujeni îşi propun să descopere cum pot fi adaptate motoarele clasice la biocombustibili, astfel încât odată schimbată „reţeta de alimentare", acestea să rămână funcţionale pe termen lung. Rezultatele lor vor fi recunoscute la scară internaţională.


image

Deşi în ţara noastră biocombustibilii nu sunt încă folosiţi, clujenii testează deja reţete, amestecuri de carburanţi, calitatea şi modul în care introducerea acestora în alimentare ar putea afecta durata de viaţă a automobilului. „În ţara noastră, combustibilii nu sunt încercaţi încă pe motoare. Vrem să modificăm acest lucru", a explicat Nicolae Burnete, decanul Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca.

Citeşte în noul număr al săptămânalului „ADS Cluj" mai multe despre experimentele făcute în laboratorul din cartierul Iris.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite