Spitalul Municipal din Cluj îşi spală rufele la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

16 tone de lenjerie murdară provenind de la Spitalul Municipal din Cluj sunt transportate, lunar, peste 400 de kilometri, în Capitală, pentru a fi spălate.

O dubiţă ridică în fiecare zi rufele murdare de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. De trei ori pe săptămână, maşina se întoarce cu lenjeria curată. În fiecare lună, 16 tone de rufe murdare iau drumul Capitalei. De ce trebuie să-şi ducă un spital din Cluj-Napoca rufele la spălat la peste 400 de kilometri distanţă? „Pentru că este cea mai ieftină variantă", a explicat pentru „Adevărul", purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, doctorul Valer Donca.

Acesta a susţinut că spălătoria proprie a spitalului nu mai făcea faţă cantităţii mari de rufe murdare. „Spitalul nostru are 368 de paturi, din care 110 paturi în Secţia Clinică de Ergoterapie, care a trecut în administrarea Spitalului nostru din aprilie 2011. În aceste  condiţii, spălătoria noastră, care are o singură maşină de spălat de volum mare, cumpărată în 1975, nu a mai făcut faţă. Mai ales acum, de la venirea iernii, aveam nevoie şi de un spaţiu foarte mare pentru uscarea rufelor.

În plus de asta, nu am fi primit anul acesta autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică, pentru că maşina de spălat este foarte veche", a explicat Donca. În aceste condiţii, conducerea unităţii s-a gândit să externalizeze serviciul de spălătorie. După ce au fost studiate mai multe oferte, s-a ajuns la concluzia că o firmă din Bucureşti, Image Service Prod Com SRL, are cel mai bun preţ: 2,1 lei (plus TVA) pentru kilogramul de rufe spălat. În această sumă fiind inclus şi transportul Cluj-Bucureşti.

„Am calculat că în spălătoria noastră, spălatul costa 2,7 lei pe kilogram. Apoi, am mai primit oferte de la firme din Cluj de 3 lei pe kilogram, 3,1 lei sau 3,2 lei. Oferta de la Bucureşti era cea mai bună, 2,1 lei", a explicat purtătorul de cuvânt al spitalului. Întrebat de la ce firme din Cluj a primit aceste oferte, Donca a susţinut că nu-şi aminteşte. Astfel, a început colaborarea cu firma din Bucureşti. Spitalul a primit şi un bonus, în prima lună (octombrie 2011), rufele au fost spălate gratis, de probă. Totuşi, nu a fost organizată încă o licitaţie pentru acest serviciu.

De la 1,9 la 3,1 lei pe kilogram"

Unele spitale din Cluj şi-au externalizat serviciile de spălătorie unor firme din oraş. Preţurile variază de 1,9 lei/kilogram (plus TVA), la 2,6 lei pe kilogram (plus TVA) şi chiar la 3,1 lei pe kilogram (plus TVA). Cel mai mic preţ l-a obţinut Spitalul de Recuperare. „Noi am obţinut un preţ de 1,9 lei pe kilogram (plus TVA), de la o firmă care spală la Cluj rufele. Am făcut licitaţie acum 3 ani. Totuşi, trebuie să precizez că preţul diferă foarte mult şi în funcţie de  specializarea spitalului. La spitalele cu mai multe secţii de chirurgie preţul este mai mare, întrucât rufele sunt mai murdare, cu secreţii, cu sânge", a explicat Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare.

În ceea ce priveşte sistemul SEAP de licitaţii, Patrichi a susţinut: „La SEAP s-a modificat documentaţia cerută pentru organizarea licitaţiilor şi s-au produs întârzieri. Documentele solicitate sunt mai stufoase şi aşa s-a ajuns să nu se respecte anumite termene".

Spitalul de Copii din Cluj şi-a externalizat serviciul de spălătorie în urmă cu câţiva ani. „Noi plătim 3,1 lei (fără TVA) pe kilogramul de rufe spălate. Licitaţia făcută în 2004 sau 2005 a fost câştigată de o firmă din Cluj, SC Amazon, care spală în oraş rufele", a susţinut directorul medical al Spitalului de Copii, Călin Lazăr.    

Şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a externalizat o parte din serviciul de spălătorie. „Am analizat această posibilitate şi am ajuns la concluzia că singura secţie care se pretează la externalizare ar fi ambulatoriul. Pentru aceasta am obţinut un preţ de 2,6 lei (fără TVA) pe kilogramul de rufe spălate de la o firmă din oraş", a susţinut directorul Spitalului, Ioan Mureşan.  

Unele spitale îşi spală rufele „acasă" 

Monica Costin, director de „Îngrijiri" la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, a susţinut că instituţia nu a externalizat niciun serviciu. „Spălătoria şi bucătăria le administrăm noi, în cadrul spitalului. Acum încercăm un experiment la Spitalul de Ortopedie şi la Maternitatea <<Dominic Stanca>>.

O firmă din Bucureşti preia lenjeria şi o spală gratis, o perioadă, să vedem dacă merită. Ni s-a părut un pic ciudat, că lenjeria este dusă la Bucureşti pentru a fi spălată. Oricum, până acum, din claculele şi discuţiile preliminare a reieşit că ar fi mai scump să externalizăm serviciul, însă o decizie finală nu a fost luată. Totuşi, aici avem şi o problemă în sensul că de multe ori nu avem bani să plătim toţi furnizorii, iar aceasta ar fi o cheltuială în plus", a explicat Costin.

Directoarea a mai spus că nu a făcut o estimare cu privire la suma pe care o plăteşte spitalul pentru serviciul intern de spălare a lenjeriei. Nici la Institutul de Oncologie serviciul de spălătorie nu a fost externalizat. „E mai rentabil să executăm în spital acest serviciu, cât şi pe cel de bucătărie", a susţinut Daniela Pop, o angajată de la biroul de achiziţii publice.

Ce spun firmele

Zirbo Radu, reprezentantul Amazon Cleaning, o spălătorie din Cluj care lucrează cu spitale din oraş, a declarat: „Nu vreau să comentez prea multe. Pot să vă spun că firma din Bucureşti nu are cel mai mic preţ din Cluj". „Nu e niciun secret al preţului mic. Noi vrem să ne extindem şi pentru asta practicăm preţuri mici, dar şi profitul e mai mic. În plus, pentru a participa la licitaţiile mari ai nevoie de experienţă. De asemenea, şi maşinile de spălat utilizare de noi sunt de ultimă generaţie. Nu  aducem rufe numai de la Spitalul Municipal din Cluj, ci şi de la Spitalul Municipal din Zalău şi de la Urgenţe, din Braşov", a declarat Ionel Popa, reprezentantul firmei din Bucureşti care spală rufele Spitalului Municipal.

De ce nu a făcut Spitalul Municipal Licitaţie

Întrebat în legătură cu organizarea unei licitaţii pentru serviciul de spălare a lenjeriei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal, doctorul Valer Donca, a susţinut: „Procedurile pentru licitaţie au fost iniţiate în noiembrie 2011 (invitaţie de participare la licitaţie nr. 6833), anunţul aşteptând însă validarea SEAP-ului (sistemul informatic prin care se organizează orice licitaţie publică - n.r.) de peste 2 luni". Acesta a concluzionat că se va organiza licitaţia de îndată ce se primeşte unda verde de la SEAP.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite