Clujul îşi reformează şcolile după Bacul dezastruos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Cuibus, inspector şcolar general Cluj (în centru)
Valentin Cuibus, inspector şcolar general Cluj (în centru)

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj va introduce, în premieră, un sistem de testare a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a din judeţ, cu subiecte similare care se dau la testele naţionale şi la bacalaureat, pentru a încerca o creştere a promovabilităţii la examenele viitoare.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că se va introduce şi un sistem de inspecţie inopinat la unităţile de învăţământ cu rezultate slabe la testele naţionale şi la bacalaureat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Vom introduce, începând cu anul şcolar viitor, un sistem de testări la nivel de judeţ cu subiecte similare care se dau la examene şi cu supraveghere video, fie că vorbim de teste naţionale, fie de bacalaureat. Vor fi trei teste în clasa a VIII-a şi două pentru clasa a XII-a. Este vorba de examene pregătitoare, astfel încât elevii tot vor rămâne cu ceva învăţat pe parcursul anului şi se vor şi obişnui cu examenele. Obiectivul acestei propuneri este de a creşte procentul de promovabilitate la testele naţionale şi la bacalaureat la nivelul judeţului Cluj şi ca un număr cât mai mare de elevi să reuşească să ia aceste examene. De asemenea, vom introduce şi un nou sistem de evaluare a unităţilor de învăţământ, prin inspecţii inopinate pe parcursul anului, la şcolile cu rezultate proaste la testele naţionale şi la liceele cu rezultate slabe la bacalaureat, pentru a se şti care este situaţia reală din aceste unităţi de învăţământ", a afirmat Cuibus.

Accent pe şcoli profesionale
De asemenea, ISJ Cluj va trece şi la o restructurare a reţelei şcolare, în special cea a învăţământului tehnic, astfel încât să se pună accent mai mare pe şcolile profesionale, unde să fie înfiinţate clase cu meserii cerute pe piaţa muncii. Potrivit acestuia, măsurile care vor fi luate la nivel judeţean ar trebui dublate şi la nivel central, de către Ministerul Educaţiei, printre care se numără creşterea procentului din PIB alocat învăţământului, de la 2,7 la sută la 6 la sută, un examen diferenţiat de bacalaureat şi intrarea în clasa a IX-a să se facă în urma obţinerii unei note de minim 5.00. "Se impune şi modificarea curriculei, dar cred că acest lucru se va realiza abia din anul şcolar 2013 - 2014", a spus Cuibus.
Promovabilitatea la sesiunea din august a examenului de bacalaureat a fost, în judeţul Cluj, de 22,8 la sută, înainte de contestaţii, fiind mai mare decât cea înregistrată în sesiunea similară din 2011, care a fost de 20,62 la sută. La sesiunea din iulie a acestui an promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 54,3 la sută, înaintea contestaţiilor, şi de 56,26 la sută după soluţionarea contestaţiilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite