Clujul dă tonul curăţeniei generale în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare proiect de implicare socială care îşi propune să adune deşeurile din toată ţara într-o singură zi a fost lansat azi la Cluj. La nivel naţional sunt aşteptaţi să se implice în proiect peste 800.000 de voluntari. În Cluj mâine va avea loc determinarea mormanelor de deşeuri din arealele naturale.

„Let`s do it Romania”, cel mai amplu proiect de voluntariat realizat vreodată în România, are ca scop curăţirea de deşeuri a zonelor naturale din toată ţara într-o singură zi, 25 septembrie. Proiectul a fost iniţiat de către un grup de ONG-uri, după ce a fost realizat cu succes în Estonia, Letonia, Lituania şi Portugalia.

Clujul a fost ales ca oraş pilot pentru demararea proiectului, fiind judeţul cu cel mai mare număr de voluntari înscrişi, 185, pentru acţiunea de cartare, care va avea loc mâine în judeţ.

Harta gunoaielor

Cartarea presupune determinarea locurilor unde se află deşeurile care au o mărime ce depăşeşte un metru pătrat în zonele naturale, cu ajutorul GPS-ului. Informaţiile vor fi încărcate într-un soft special, rezultatul final al acestei acţiuni fiind o hartă a deşeurilor din România. Pe baza acestei hărţi va fi solicitat sprijinul concret al autorităţilor, companiilor private şi al publicului.

Pentru testarea funcţionalităţii proiectului, la nivelul judeţului Cluj, “curăţenia generală” va avea loc în perioada 22 – 23 mai, urmând ulterior să fie aplicat la nivel naţional,  pe 25 septembrie.

“Gunoiul în România nu se mai termină. Vrem să spunem stop, să fie altfel şi credem că poate fi altfel. În nici un caz nu vrem să arătăm cu degetul pe cine a făcut mizeria. E drept că proiectul a fost iniţiat într-o ţară nordică, dar a fost aplicat şi în Portugalia, deci se poate”, a declarat Liana Buzea, coordonatorul proiectului.

24.700 de internauţi susţin cauza pe Facebook


Reprezentanţii locali ai proiectului vor fi Consiliile Judeţene din toată ţara, care vor avea responsabilitatea să  mobilizeze primăriile judeţelor, pentru implicarea în proiect. “În Estonia au fost două primării care au refuzat implicarea în proiect. A doua zi s-au făcut presiuni mediatice puternice, astfel încât şi-au schimbat poziţia”, a explicat Liana Buzea.

O parte din deşeurile adunate vor fi coincinerate, iar celelalte vor fi depozitate de către operatorii de salubritate pe care organizatorii proiectului intenţionează să-i atragă în proiect, în gropi conforme sau autorizate.

Potrivit lui Buzea, pentru reuşita proiectului aceştia ţintesc să strângă în jur de 800.000 de voluntari în toată ţara. Pentru atragerea voluntarilor organizatorii apelează şi la promovarea online, pe facebook cauza acumulând deja 24.700 de internauţi, dar şi la atragerea unor personalităţi publice care să-şi asocieze imaginea cu proiectul. Până în acest moment, prin intermediul formularului de pe site-ul oficial al campaniei, letsdoitromania.ro, s-au înscris 2100 de voluntari.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite