Clujul cântă la chitară o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi şi până în 21 august, în Cluj-Napoca are loc Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania. Spectacolele vor fi susţinute de artişti renumiţi la nivel mondial, dar şi chitarişti români. În cadrul festivalului vor avea loc recitaluri, cursuri de măiestrie susţinute de invitaţi şi concursuri.

Chitaristul german Gerhard Reichenbach şi Antal Pusztai din Ungaria sunt doar doi dintre invitaţii speciali ai celei de-a opta ediţii a celebrului festival de chitară, care va avea loc în această săptămână în oraşul de pe Someş.

În acest an, festivalul va fi organizat în cinci locaţii centrale, respectiv Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, Casa de Cultură a Municipiului, Colegiul Universitar Reformat „Apafi Mihály“, Biserica Evanghelică-Lutherană şi Biserica Reformată.

În cadrul evenimentului vor avea loc concursuri internaţionale pentru chitarişti profesionişti, concursuri pentru tinerii chitarişti, desfăşurat pe patru categorii de vârstă, concursuri pentru formaţii camerale cu chitară, recitaluri extraordinare ale unor interpreţi de renume mondial, cursuri de măiestrie susţinute de profesori de talie internaţională, conferinţe pe teme ale interpretării muzicale, seminarii şi expoziţii de instrumente.

„Festivalul a crescut mult în ultima perioadă, deşi situaţia actuală din România este precară. Nu îmi place să aud că vara nu trebuie să aibă loc evenimente la Cluj. De exemplu, în Polonia sunt organizate 53 de festivaluri doar în această vară. Ne-am propus să continuăm să organizăm acest eveniment deoarece nu vrem să lăsăm Clujul să fie lipsit de evenimente în această perioadă“, a spus Dan Brudaşcu, directorul Casei Municipale de Cultură, organizatorul evenimentului.

Premiul cel mare din acest an al festivalului va fi în valoare de 500 de euro, potrivit organizatorilor.

Program bogat în recitaluri

Diseară, de la ora 19.30, la Biserica Reformată va avea loc recitalul lui Pawel Sokolowski (laureatul ediţiei a XV-a a concursului internațional de chitară Czeslaw Droździewicza, Krynica-Zdroj, Polonia) şi Duo Katrin Klingeberg & Sebastian Montes (Germania, laureatul ediţiei a VII-a a concursului de muzică de cameră).

Mâine, Andras Csaki (Ungaria) va susţine un recital la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” , de la ora 19.00, iar joi, Rafael Aguirre Minarro (Spania) este invitatul serii, de la ora 19.00, la Biserica Reformată. Vineri, organizatorii au pregătit un recital de muzică medievală, susţinut de Duo Continuo (România), Mircea Goian (viola da gamba) & Nicolae Szekely (lăută), la Biserica Evanghelică-Lutherană, de la ora 17.00. În închiderea festivalului va susţine un recital Antal Pusztai (Ungaria), la Biserica Reformată. Intrarea la toate recitalurile este gratuită.

„Festivalul a crescut mult în ultima perioadă, deşi situaţia actuală din România este precară“, Dan Brudaşcu, directorul Casei Municipale de Cultură

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite