Clujul are viteză de invidiat pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul de viteză pe Internet confirmă rapiditatea conexiunii online în municipiul Cluj-Napoca / Foto: Caius Raţiu
Testul de viteză pe Internet confirmă rapiditatea conexiunii online în municipiul Cluj-Napoca / Foto: Caius Raţiu

În inima Ardealului, Internetul rulează la „viteza luminii”, comparativ cu multe alte oraşe europene, dar şi de pe mapamond, potrivit „State of the Internet“, un studiu al unei prestigioase companii americane.

Viteza cu care navighează prin reţeaua mondială de calculatoare clasează oraşul pe locul 12 în Europa. Cinci oraşe româneşti se află în topul primelor 100 de oraşe la nivel mondial cu cele mai mari viteze medii ale conexiunilor la Internet, potrivit celei mai noi ediţii a raportului întocmit de compania Akamai

Clujul se situează pe locul 12 între oraşele europene şi pe al patrulea în România, fiind devansat de Constanţa (locul 2 în Europa), Iaşi (locul 4) şi Timişoara (locul 8). În medie, viteza cu care clujenii navighează online este de 6,3 Mbps (megabiţi pe secundă). Topul mondial este dominat categoric de oraşe din Coreea de Sud şi Japonia.

Viteza se datorează investiţiilor

Dragoş Mănac, membru al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet, consideră că avantajul pe care îl are ţara noastră în ceea ce priveşte viteza cu care navigăm online se datorează, în principal, unui dezavantaj pe care îl avusesem în trecut. „România a început mai târziu tot ce ţine de Internet, aşa că a avut acces direct la ultimele tehnologii“, a explicat acesta.

„La început au existat reţele metropolitane, iar viteza era una foarte bună. Acele mici reţele de cartier care mai apoi au fost cumpărate de companiile mari. Un alt motiv pentru care ne bucurăm de o asemenea viteză este, cred, faptul că există competiţie între marii provideri“, a adăugat specialistul.

Potrivit lui Mănac, principalii competitori de pe piaţa furnizării de Internet din România, în ceea ce priveşte viteza de navigare, sunt RDS şi Romtelecom, tocmai acele companii care au făcut investiţii şi achiziţii importante în acest domeniu.

România, locul I în Europa

Potrivit aceluiaşi studiu, ţara noastră ocupă locul întâi pe plan european şi patru în lume în ceea ce priveşte media vitezelor conexiunilor la Internet, fiind devansată doar de Coreea de Sud, China şi Japonia. Viteza medie a conexiunilor pe plan mondial este de 1,8 Mbps. În România, aceasta este 6,8 Mbps, iar în Coreea de Sud este de 17 Mbps.

Din păcate, România se află în top şi din punct de vedere al atacurilor online - spam şi phishing - respectiv locul opt pe plan mondial.

Akamai, realizatorul studiului, deţine peste 60.000 de servere în 70 de ţări şi transportă o cantitate uriaşă de trafic web. Compania are acces la informaţii detaliate despre gradul de penetrare al Internetului pe plan mondial.

Pregătiţi pentru viitor

Pornind de la vitezele de download, upload şi de la timpii de aşteptare pentru încărcarea unei pagini web, cunoscuta companie Cisco a întocmit, de asemenea, un raport, grupând ţările, în mai multe categorii, în funcţie de „cât de pregătite sunt pentru aplicaţiile mult mai pretenţioase ce vor deveni foarte răspândite în următorii ani“, precum televiziunea de înaltă definiţie sau videoconferinţele online.

Printre cele 14 ţări pregătite pentru viitor se află şi ţara noastră, cu menţiunea că rata de penetrare a Internetului în bandă largă la noi în ţară este la jumătate faţă de ţările din Occident.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite