Clujul ar putea să aibă un centru de recuperare a datelor în caz de calamităţi naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un centru de recuperate a datelor pentru instituţiile de stat, în caz de calamităţi naturale, ar putea fi înfiinţat în Cluj, la Turda , a anunţat astăzi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, aflat într-o vizită de lucru în judeţ.

"Vrem să  demarăm acest proiect la Minister, el fiind mai mult decât necesar statului roman. Avem în vedere localizarea unui centru de date pentru «Disaster Recovery», un centru care să stocheze toate datele procesate în instituţiile statului. La această dată, fiecare instituţie are propriul sistem de recuperare a datelor, însă nu există unul centralizat. Am făcut o vizită la Turda. Localitatea corespunde ca distanţă faţă de Bucureşti, unde sunt principlalele sisteme.Potrivit normelor europene, centrul de recuperare a datelor trebuie să fie la o distanţă de minim 250 de kilometri distanţă de polul principal", a declarat ministrul Valerian Vreme.

Clujul are foarte multe avantaje, a adăugat Vremea, care îl recomandă ca locaţie pentru un astfel de centru.  "În zona Clujului sunt foarte multe aplicaţii şi soluţii informatice", a explicat ministrul Comunicaţiilor.

Turda, locaţie posibilă

Turda este una dintre posibilele locaţii  pentru acest centru de recuperare a datelor, a precizat ministrul. Potrivit acestuia, oraşul îndeplineşte nu doar condiţiile legate de distanţă ci şi cele legate de poziţionare , pe o  falie tectonică cu risc seismologic redus. Deocamdată, a precizat ministrul, proiectul esta abia în faza de documentare şi ar urma să fie elaborat anul viitor.  Finanţarea ar urma să fie realizată din fonduri europene. 

Investiţie din bani europeni

Suma necesară unei asemenea investiţii rămâne pentru moment necunoscută.  "Statul trebuie să aibă infrastructura necesară pentru procesarea datelor instituţiilor de stat. Eu mi-aş dori ca România să aibă un singur centru, realizat din bani europeni. Pentru aceasta , vom accesa fonduri europene în 2014", a adăugat Vreme. Totuşi, a precizat acesta, se caută şi anumite facilităţi, care să permită realizarea centrului cu o investiţie cât mai mică.

Primarul municipiului Cluj Sorin Apostu a  sugerat că şi Cluj-Napoca ar putea face parte din acest sistem de recuperare a datelor,  datorită infrastructurii deja existente. "Astfel încât investiţia să fie mai mică, în zonă trebuie să existe fibre , nu te poţi apuca de aşa o construcţie de la zero. Se caută anumite facilităţi. De aceea se iau în calcul, oraşul Turda ca depozit şi Cluj-Napoca  în calitate de provider de fibre", a conchis Apostu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite