Clujul va avea servicii medicale ca Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spital privat realizat cu o investiţie de 50 de milioane de euro va fi dat în folosinţă în mai 2012, în Cluj-Napoca. Reprezentanţii investitorilor, care au anunţat, ieri, că  au început lucrările la primul spital privat universitar din ţară, promit că standardele acestuia se vor ridica la cele ale institutului AKH din Viena.

Investiţie privată record în sistemul medical: Clujul va beneficia de cel mai mare şi modern spital privat din România, a anunţat ieri primarul municipiului, Sorin Apostu. Investitorii şi-au propus ca instituţia care va fi deschisă pacienţilor în luna mai a anului viitor să concureze  cu institutul AKH din Viena. Spitalul, ce va costa 50 de milioane de euro, va fi clasificat în categoria I de Ministerul Sănătăţii încă de la deschidere.

Ultradotat şi deschis publicului larg

Spitalul ultramodern va avea 330 de paturi şi aici vor munci 500 de persoane, cu studii medii, cât şi cu studii superioare. De asemenea, instituţia va oferi toată gama de servicii medicale şi va fi dotat cu aparatură de ultimă generaţie, potrivit medicului Ovidiu Cacuci, reprezentantul Spitalului Universitar „Pelican“, numele viitoarei instituţii medicale. Va fi cel de-al doilea spital al grupului Pelican (primul fiind deschis în toamna anului 2008, în Oradea), grup care este cel mai mare furnizor privat de servicii medicale integrate din Transilvania.

Unitatea va dispune de o secţie modernă de terapie intensivă, va oferi servicii medicale în ambulator şi servicii de spitalizare de zi şi, de asemenea, va oferi posibilitatea realizării unor investigaţii medicale complete.  Pacienţii vor beneficia de servicii la standarde europene, conform investitorilor.  La serviciile medicale prestate vor avea acces toţi clujenii, întrucât unitatea spitalicească va avea contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care va deconta analize, tratamente şi spitalizare şi pentru beneficiarii serviciilor medicale ale acestui spital. „Un astfel de spital le va oferi clujenilor posibilitatea de a se trata acasă, dacă vreodată înainte au luat în calcul să caute vindecarea la Viena, pentru că de anul viitor vor avea au aici, pe Calea Turzii, aceleaşi condiţii şi specialişti de talie europeană“, a afirmat primarul Sorin Apostu.

Pe harta medicală a Europei

„Spitalul va contribui la aducerea în această unitate a colegilor mei plecaţi de acasă în străinătate. Cluj-Napoca va deveni un reper pe harta medicală a Europei. În scurt timp şi străinii vor veni aici“, a fost promisiunea medicului, care-i reprezezintă pe investitori. El nu a făcut public numele acestora, însă a afirmat că majoritatea sunt fonduri de investiţii şi bănci europene, printre care şi Erste Bank.
Investiţia va fi demarată în urma unui parteneriat strategic între un investitor privat, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ şi Primărie.



„În cadrul acestui parteneriat, Universitatea va utiliza spaţiile şi echipamentele medicale ale spitalului privat pentru desfăşurarea activităţii practice. Avem certitudinea că prin construcţia acestui spital în Cluj-Napoca se va face un pas înainte în asigurarea sănătăţii comunităţii transilvane la înalte standarde de calitate. Spitalul va fi destinat mai mult rezidenţilor, care vor beneficia de condiţii optime de activitate, iar cei care până acum ajungeau să plece în străinate vor alege de acum să rămână la Cluj. Cadrele didactice ale universităţii vor ajunge să lucreze în acest spital“, a spus rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj, Constantin Ciuce.  Primarul Sorin Apostu a anunţat că firma care va administra acest spital va avea sediul în Cluj-Napoca, astfel toate taxele şi impozitele generate de activitatea spitalului vor fi plătite la bugetul local al municipiului, estimările arătând faptul că această companie se va număra printre marii contributori la bugetul local.

image

Alte două proiecte majore

„Clujul e foarte aproape să devină epicentrul medicinei româneşti“, a susţinut, ieri, Ovidiu Cacuci, reprezentantul investitorilor ce vor realizat Spitalului Universitar „Pelican“. Afirmaţia este înărită de faptul că în judeţ se derulează încă două importante proiecte medicale.  Unul dintre acestea aparţine Consiliului Judeţean Cluj, care intenţionează să ridice, în parteneriat public-privat, un Spital Regional de Urgenţă, investiţia fiind de 150 de milioane de euro. Guvernul a decis, în urmă cu două săptămâni, că acest proiect reprezintă o prioritate, iar procedura de alegere a unei firme care să aducă banii necesari investiţiei va fi demarată în această vară. Terenul de câteva hectare pe care se va construit spitalul se află în comuna Floreşti, aflată la marginea municipiului Cluj-Napoca. „Viitorul Spital Regional de Urgenţă va asigura primirea, investigarea şi tratamentul definitiv al tuturor categoriilor de urgenţe critice, traumatice, chirurgicale, neurologice, neonatologice şi cazurile grave de arsuri", susţin oficialii judeţeni. Viitorul spital ar urma sa aibă 815 paturi.

Un alt important proiect medical în Cluj este cel al Fundaţiei „Clinica Pro Vita“ care strânge fonduri pentru deschiderea unei maternităţi, o investiţie de patru milioane de euro. Spitalul ar urma să fie construit în doi ani. Maternitatea privată va avea şase săli de naştere şi îşi propune să preia aproximativ 17% din naşterile care au loc în Cluj. Centrul Medical Life (CML) va oferi, pe lângă un cadru propice naşterilor, şi alte servicii medicale, cum ar fi chirurgie laparoscopică, pediatrie, neonatoligie, medicină internă. Această maternitate, spre deosebire de celelate spitale de gen private din Cluj, va avea şi o componentă socială. „Patru-cinci procente din naşterile care vor avea loc în această maternitate vor fi oferite femeilor care nu îşi pot permite să plătescă pentru acest serviciu medical“, a declarat medicul David Ille, preşedintele Fundaţiei Clinica Pro Vita. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite