Clujul, raiul celor în căutarea unui job

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul a întrecut chiar şi Bucureştiul la numărul de slujbe disponibile anunţate prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. Potrivit lui Daniel Don, directorul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj, aproximativ 30% din cele de 457 de locuri de muncă disponibile sunt din domeniul industriei textile.

Aproape 7.000 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, potrivit celor mai recente date furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Cele mai multe oferte vin de la firmele din judeţul Cluj, unde sunt puse la bătaie 457 de joburi vacante, cu 23 mai multe faţă de cele din capitală.

„Probabil că în Bucureşti ar fi mai multe locuri de muncă vacante, însă diferenţa este dată de faptul că agenţii economici clujeni le anunţă. Pentru conştientizarea acestei obligaţii  am demarat  campanii încă din 2003 şi se pare că acestea au avut efect”, a declarat Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Potrivit lui Don, la nivelul judeţului mai există aproximativ 100 de locuri de muncă vacante neanunţate de către firme.

Criză de croitorese, la Cluj

Mai bine de 30% din locurile de muncă disponibile în Cluj sunt pentru muncitorii din industria textilă şi a confecţiilor, peste 100. Potrivit Elenei Basso-Stănescu, preşedintele Asociaţiei de Design pentru Textile – Confecţii – Pielărie (A.D.T.C.P), în domeniu există o criză de forţă de muncă.

„Numărul mare al locurilor de muncă vacante în acest domeniu este consecinţa unei proaste gestionări a acestei industrii. Astfel, foarte mulţi lucrători din domeniu au plecat în străinătate la muncă din cauza salariilor mici. Astfel, în domeniu se câştigă între 700 şi 1.000 de lei”, a explicat Elena Basso-Stănescu, care este şi lector universitar în cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj.

Potrivit acesteia, la nivelul Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei, al cărei membră este şi A.D.T.C.P, se încearcă găsirea unor strategii pentru soluţionarea situaţiei. „Se încearcă din răsputeri aducerea pe o linie de plutire a acestei industrii şi stoparea aceste hemoragii de foţă de muncă. Toate firmele din domeniu au probleme de personal”, a adăugat Basso – Stănescu.

Printre meseriile la mare căutare la nivelul judeţului Cluj sunt şi cele din domeniul serviciilor. Se caută femei de serviciu, ospătari sau vânzători. Veştile pentru şomerii clujeni cu studii superioare nu sunt îmbucurătoare, şi asta pentru că la nivelul judeţului există un singur asemenea loc de muncă, un post de inginer mecanic.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite