Clujul, made in China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până şi fructele din unele magazine au fost aduse la Cluj din China
Până şi fructele din unele magazine au fost aduse la Cluj din China

Pe primul loc în topul ţărilor extracomunitare ce exportă produse în Cluj se află China, cu mărfuri de peste un miliard de euro livrate în ultimii doi ani.

Peste un miliard de euro. Aceasta este valoarea produselor chinezeşti importate în ultimii doi ani în Cluj, conform unei statistici a Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj (DJAOV). Ţara cu cea mai mare populaţie din lume se află pe locul I în ceea ce priveşte importurile extracomunitare la Cluj, atât în 2011, cât şi în 2010.

Mai mult, valoarea produselor chinezeşti aduse a crescut cu 137 de milioane de euro anul trecut, faţă de 2010. Ce se importă din China? Un răspuns la această întrebare poţi afla privind cu atenţie la produsele pe care le foloseşti zi de zi. În cazul meu, totul începe dimineaţa, cu auzul soneriei telefonului Samsung, fabricat şi montat în China. Televizorul Funai din cameră este made in China. În bucătărie, din nou chinezării: de la blenderul Philips, până la prăjitorul de pâine.

HP, fabricat în China

La locul de muncă, calculatorul HP este, bineînţeles, fabricat tot în China. După o zi de serviciu, îmi fac cumpărăturile la Iulius Mall, un centru comercial din Cluj-Napoca, la a cărei constrcţie au contribuit mai multe echipe de... chinezi. În hipermarketul din complexul comercial, la departamentul electronice şi electrocasnice, China este atotprezentă. Carduri de memorie, căşti audio, aparate foto, telefoane, DVD-uri, televizoare, laptopuri, roboţi de bucătărie, aspiratoare etc. sunt, în proporţie de peste 50%, fabricate în China. Lista continuă cu geamantane, lanţuri de maşină, seturi de cuţite, undiţe, biciclete de apartament. Până şi coşurile de nuiele sunt aduse din Republica Populară Chineză. Nu lipsesc legumele şi fructele chinezeşti: usturoiul şi Pomelo.

Conform topului Direcţiei Vamale Cluj, dintre toate aceste produse, cele mai importate din Asia au fost electronicele - telefoanele mobile, televizoarele şi alte electrocasnice - în valoare de 1,4 milioane de euro. Se constată o creştere cu 400.000 de euro faţă de anul 2010. Pe următoarele locuri în topul ţărilor extracomunitare care au exportat în Cluj s-au clasat, în 2011, Coreea de Sud, Hong Kong şi India.

Preţul bate calitatea

„China se află pe primul loc în ceea ce priveşte importurile extracomunitare datorită faptului că aici se produc cele mai competitive produse din perspectiva preţului. Preţul bate calitatea în această privinţă", a susţinut Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor din Cluj. „Sursele de import sunt 100% plasate în Asia din motive clare de competitivitate a pieţelor asiatice pe segmentul respectiv de importuri", a completat şi Mircea Maniu, conferenţiar universitar la Facultatea de Studii Europene, specialist în macroeconomie.

Firmele clujene exportă în Rusia

Firmele din Cluj au exportat anul trecut produse în valoare de 234 de milioane de euro în Rusia. Suma este în scădere cu 41 de milioane de euro faţă de 2010. Totuşi, atât în 2010, cât şi în 2011, Rusia s-a aflat în topul exporturilor extracomunitare făcute din Cluj. „Rusia este o piaţă enormă. Orice primeşte Rusia, de la mobilier, până la alimente. Până anii trecuţi a existat un fel de teamă din partea firmelor, dar Rusia rămâne o piaţă foarte importantă", a susţinut Augustin Feneşan. Pe următoarele locuri s-au clasat, anul trecut, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Ucraina şi Africa de Sud.

În ceea ce priveşte produsele exportate, pe primul loc în top se află telefoanele mobile şi este vorba aici despre aparatele Nokia, produse la Jucu. În 2011, valoarea telefoanelor exportate în spaţiul extracomunitar s-a ridicat la 892 de milioane de euro, iar în 2010, la 710 milioane de euro. Pe următoarele locuri s-au situat minereurile de cupru şi medicamentele.

De unde a importat Clujul în 2011

China - 504 milioane de euro

Coreea de Sud - 66,5 milioane de euro

Hong Kong - 66,3 milioane de euro

Unde a exportat Clujul în 2011

Rusia - 234 de milioane de euro

Emiratele Arabe Unite - 165 de milioane de euro

Turcia - 110 milioane de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite