Clujul, în topul şomerilor cu facultate din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O statistică realizată de site-ul de analize ecotext.ro arată că judeţul se află pe locul al III-lea în ţară la numărul de şomeri cu studii superioare. O explicaţie a acestui fapt este că în baza de date a AJOFM Cluj sunt şomeri cu studii superioare din alte judeţe.

Clujul se află pe locul III într-un top al şomerilor cu facultate, clasament realizat de site-ul http://www.econtext.ro pe baza informaţiilor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Statistica a fost efectuată pe luna aprilie 2011 şi arată că în judeţul Cluj erau 1.124 de şomeri cu studii superioare.

Luna trecută, numărul acestora a crescut, ajungând la 2.035 de şomeri cu facultate. Numărul este mai mare şi faţă de aceeaşi lună a lui 2010  - 1913 de persoane. „În baza de date a instituţiei figurează ca şomeri cu studii superioare şi absolvenţii de facultăţi care provin din alte judeţe şi care, în speranţa găsirii unui job, rămân la Cluj. Şansa de a ocupa un loc de muncă e mult mai mare la Cluj-Napoca decât la Zalău sau Bistriţa", afirmă Daniel Don, directorul AJOFM Cluj. În fiecare an, numărul şomerilor cu facultate creşte în lunile ianuarie-februarie, respectiv iunie-iulie, a mai arătat Don. 

„Explicaţia e în consens cu realităţile socio-economice"

Specialiştii în resurse umane şi sociologii nu sunt surprinşi de situarea Clujului pe poziţia a treia în clasamentul judeţelor cu cei mai mulţi şomeri cu facultate. „Explicaţia e în consens cu realităţile socio-economice. În oraşele mari, situate pe primele locuri ale topului, adică Bucureşti, Timişoara şi Cluj avem de-a face cu foarte multă lume care are studii superioare, dar şi cu o mobilitate extraordinară a pieţei muncii", este de părere sociologul clujean Petru Iluţ. El spune că în Cluj-Napoca sunt absolvenţi de studii superioare care provin din alte oraşe ale ţării şi care stau în Cluj-Napoca şi îşi caută un loc de muncă. Sociologii cred că studiile sunt un atu în ceea ce priveşte şansele de găsire a unei slujbe. „Cei ce sunt absolvenţi de studii superioare au echipamentul cognitiv şi se adaptează mai mult decât ceilalţi la piaţa muncii. Deşi poate iniţial nu găsesc locul de muncă dorit", adaugă Iluţ. Sociologul mai arată că dacă se face o nouă statistică peste şase luni, se va constata că alţi absolvenţi sunt în căutarea unui job deoarece foştii şomeri cu studii superioare şi-au găsit deja.

Liliana Graure, de la firma de resurse umane „Manpower", spune că studiile nu contează atât de mult, cât experienţa în domeniu şi modul în care absolventul ţine pasul cu noutăţile de ultimă oră. „Cei ce au terminat studii tehnice şi nu sunt la pas cu tehnologia de ultimă oră îşi găsesc mai greu un loc de muncă. Mai sunt şi aceia ce au terminat anul trecut şi nu îşi găsesc jobul dorit şi încă îl caută", adaugă Liliana Graure.

Măsurile de pe piaţa muncii duc spre migraţie

Primul lucru pe care absolvenţii de studii superioare îl fac după ce au terminat cu şcoala este să-şi depun dosare la AJOFM pentru a obţine, timp de şase luni, ajutorul de şomaj. Între timp, aceştia îşi caută un job. „Am terminat sociologia la UBB şi am şi două masterate tot în sociologie. Caut un job în presă pentru că anul trecut am lucrat şase luni şi mi-a plăcut", afirmă Georgeta (24 de ani), o clujeancă aflată, ieri, la sediul AJOFM pentru depunerea dosarului de şomaj.

Cine este econtext

www.econtext.ro e un site de business care oferă analize şi comentarii pe diverse teme economice. Site-ul prezintă şi ştiri în timp util despre ce se întâmplă în economie. Statistica referitoare la şomerii cu studii superioare a fost confirmată de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite