Clujul, capitală regională/UPDATE: Cum se vede de la Oradea/ UPDATE 2: Numele judeţelor nu sunt stabilite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre propuneri este transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în opt judeţe
Una dintre propuneri este transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în opt judeţe

Capitalele noilor judeţe, conform proiectului de reorganizare administrativ-teritorială a României vor fi Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti, a declarat, vineri, secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean.

Ioan Oltean a spus, astăzi, într-o conferinţă de presă, că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora.

Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Ioan Oltean a anunţat, vineri, că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, precizând că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi.

„Dorinţa noastră este ca viitoarele alegeri care vor avea loc în iunie 2012 să se realizeze pe noua formulă administrativ teritorială. Când spun «noi» mă refer la PDL şi la actuala majoritate. Vom încerca să adoptăm legea prin angajarea răspunderii Guvernului pe act normativ”, a spus Oltean.
Întrebat dacă este luată deja o decizie în acest sens, Oltean a răspuns că este încă la faza de discuţie.

„Nu e hotărâre unanim luată. E la faza de discuţie, aceea de a încerca să adoptăm până la sfârşitul acestei luni proiectul de lege care vizează modificarea legii de împărţire administrativ-teritorială prin angajarea răspunderii de către Guvern. Eu cred că nu există elemente care să conducă spre blocarea iniţiativei actualei majorităţi, dar atât timp cât nu suntem în faza unei hotărâri finale putem pune şi o asemenea idee în discuţie”, a spus el.

„Mi se pare oarecum normal

Oradea este al doilea cel mai mare oraş al Regiunii de Nord-Vest, şi „rival” firesc al Clujului pentru poziţia de centru de greutate al noii structuri administrative. Redactorii „Adevărul de Seară” au stat de vorbă pe această temă cu analistul financiar orădean Dacian Palladi.

„Mi se pare oarecum normal că s-a întâmăplat așa. Dacă stăm cu capul pe umeri, atunci suntem conștienți că nu avem destule argumente pentru a fi Oradea capul regiunii. Nu avem cu ce să spunem că Oradea este buricul regiunii, nici calitativ, nici cantitativ”, a declarat acesta.

El spune că partea negativă ar fi faptul că investitorii vor merge mai mult către capitala regiunii, decât câtre celelalte orașe. Însă este convins că această tendință nu va ține mult. „Cred că la un moment dat, calitatea oamenilor, competența, priceperea și dedicația vor conta mai mult pentru investitori, decât faptul că un oraș este sau nu capitala unei regiuni”, a subliniat Palladi.

El susține că partea pozitivă ar fi faptul că administrația locală și județeană  va trebuie să muncească mai mult, să se perfecționeze, să încerce mai mult să convingă și să iasă în evidență pentru a atrage investitori. „Acest lucru creează presiune pe administrația locală și județeană pentru a deveni din ce în ce mai buni comunicatori și parteneri pentru mediul de afaceri”, a conchis Dacian Palladi. 

Potrivit deputatului Ioan Oltean, numele noilor judeţe-regiuni nu au fost stabilite. „Nu am stabilit încă numele viitoarelor regiuni. acest lucru va fi stabilit spre final, nu este cel mai important”, a declarat acesta pentru „Adevărul de Seară”

Dacian Palladi
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite