Clujul, capitala judeţului-gigant?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre propuneri este transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în opt judeţe
Una dintre propuneri este transformarea actualelor regiuni de dezvoltare în opt judeţe

Conducerea judeţului cât o regiune este văzută diferit de primar şi prefect, în comparaţie cu preşedintele Consiliului judeţean Cluj. Proiectul de reorganizare administrativă presupune împărţirea României în opt regiuni, care se vor numi tot judeţe, pentru a nu fi nevoie de modificarea Constituţiei.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, nu concepe altă capitală de judeţ, în această variantă extinsă, decât Cluj-Napoca. „Rolul Clujului va fi acelaşi: de pol de dezvoltare regională, rol pe care Uniunea Europeană deja l-a stabilit pentru Cluj“, a declarat primarul. El este sigur că judeţele actuale care vor fi incluse în judeţul-umbrelă, mai mare, se vor regăsi administrativ în noua organizare. „Avantajul va fi numărul mai redus de personal din administraţie şi reducerea birocraţiei“, crede Apostu. El este de părere că prefecturile îşi vor menţine rolul de control al legalităţii actelor, doar că…vor fi mai puţine.

Consiliile judeţele să nu dispară complet

Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, este şi el de părere că viitoarea capitală a judeţului cât o regiune trebuie să fie la Cluj-Napoca. „Atât din punctul de vedere istoric, al infrastucturii, al dezvoltării administrative, se califică drept capitală de judeţ“, spune Stamatian. În opinia sa, consiliul judeţean nu poate fi decât în capitala de judeţ şi nu în alt oraş. „Dacă nu ar fi aşa, ar fi ca şi cum ai guvernul într-o parte şi premierul în altă parte“, a declarat prefectul Clujului.

Acesta a completat că, în această nouă organizare, consiliile judeţene nu ar dispărea complet, ci ar fi nişte extensii locale ale Consiliului judeţean, care să scutească populaţia de drumuri inutile către capitala de judeţ. Cât despre obiectul muncii sale, Stamatian consideră că instituţia prefecturii devine una cu atribuţii mult mai largi, de vreme ce va controla legalitatea actelor emise de mai multe autorităţi locale.

Orgolii locale

„Întotdeauna vor exista orgolii locale. Întotdeauna cei mici se simt nedreptăţiţi de către cei mari. Rămâne ca proiectele să fie făcute cu concepţie regională, să fie utile întregii populaţii“, a mai spus prefectul.

De partea cealaltă, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, vede alegerea capitalei de judeţ, dar şi a numelui viitoarei structuri administrative în termeni mai maleabili. „Aceaste chestiuni pot fi decise de fiecare judeţ în parte, de la nume, până la capitală. În noua formulă, e posibilă şi punere prefecturii într-un oraş şi a consiliului judeţean în altul“, a  declarat Alin Tişe.

În această toamnă, proiectul de reorganizare ar urma să ajungă în Parlament, pentru ca la alegerile locale de peste un an să se voteze noua administraţie locală.

Ideea de reorganizare a judeţelor României a fost lansată din nou, în spaţiul public, ieri, de Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei de Administraţie din Camera Deputaţilor. România ar putea fi împărţită în opt până la 12 regiuni.

Boc vrea schimbarea legii din 1968

Reorganizarea administrativ-teritorială a României este un lucru absolut necesar,  a declarat azi la Cluj prim-ministrul Emil Boc. Măsura ar favoriza finanţarea proiectelor regionale. „Principalele avantaje ar fi aducerea de bani europeni, eliminarea birocraţiei, acordarea de mai multe prerogative către primării, în vederea emiterii de avize şi autorizaţii,  astfel încât să nu meargă oamenii zeci de kilometri ca să le obţină şi diminuarea costurilor cu administraţia statului. Ultima lege de  organizare a teritorului este din 1968”, a precizat Boc . (Loredana Leonte)

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite