Clujul, ca Londra acum 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Englezii formează o cumintate de peste 100 de expaţi în Cluj-Napoca. „Adevărul de Seară” încheie astăzi serialul dedicat comuntăţilor importante de expaţi din Cluj-Napoca.

Fie că sunt oameni de afaceri, angajaţi ai unor multinaţionale, reprezentanţi ai unor ONG-uri sau studenţi, englezii ajung la Cluj cu o imagine unei Românii „mizerabile”.

Englezii nu ştiu nimic despre Cluj, înainte să vină în oraşul de pe Someş, iar majoritatea dintre aceştia nu ştiu nici măcar să arate pe hartă unde se poziţionează România. „Am venit iniţial ca turist în România şi am fost impresionat de peisaje. Era o imagine atât de diferită faţă de ce ştiam eu de la televizor. Imaginea României era cea a copiilor din orfelinate şi a mizeriei. Mulţi dintre prietenii mei nici nu ştiu să arate România pe hartă. Acum lucrurile se mai schimbă, de când există zboruri directe de la Cluj spre Londra”, îşi aminteşte britanicul Simon Parker, care a ajuns în România în 2003, iar în august 2009 s-a mutat la Cluj, unde instruieşte dascăli şi directori ai unor instituţii de învăţământ cu privire la metodele occidentale de educaţie şi management educaţional.

Drumuri proaste şi cabluri peste tot

Prima impresie despre România este negativă şi în ceea ce o priveşte pe Maria Keeley, venită la Cluj în 2008, pentru a preda limba engleză în mai multe şcoli din Cluj. „Era ca în Marea Britanie, acum 50 de ani, cu drumuri proaste şi cu toate cablurile pe stâlpi, în aer. În Anglia sunt toate îngropate în pământ acum”, spune Maria, care în Marea Britanie a locuit în zona de sud-est a Londrei. Cu toate acestea, mulţi dintre englezi spun că s-au îndrăgostit de oraşul de pe Someş.

În opinia lui Simon Parker, Clujul este oraşul cel mai prietenos pe care l-a vizitat vreodata. Acesta se arată impresionat de arhitectura oraşului, catalogând Clujul ca fiind „un Braşov” extins pe suprafeţe mai mari.
„Acesta a fost marele şoc. Am descoperit practic cel mai prietenos oraş în care am fost vreodată. Centrul Braşovului e superb. Aşa e şi la Cluj, însă parcă aveţi acel centru superb peste tot”, este de părere Simon Parker, care a locuit iniţial în Bucureşti. La polul opus se află însă neseriozitatea oamenilor, cu care s-a confruntat odată ajuns în România: „Acesta a fost şocul cultural. Eram într-o şcoală bună din capitală, însă oamenii nu veneau la întâlniri la timp, nu se întâmpla nimic atunci când stabileam că trebuie să se întâmple. Şi la Cluj regăsesc asta, dar în proporţii mult mai mici”.

O comunitate unită

O altă diferenţă între capitala Angliei şi Clujul, este legată de spaţiul pe care îl deţine urbea de pe Someş. „Casele de aici au mult pământ în jur. La noi casele nu prea au grădini, sunt strânse una lângă alta. Practic, folosim orice spaţiu disponibil”, spune profesoara de engleză. Mulţi dintre britanici reuşesc să se cunoască între ei prin intermediul grupului yahoo „clujboard” special destinat comunităţii de expaţi din Cluj.
Potrivit lui Simon Parker, comunitatea britanică din oraşul de sub Feleac e mult mai unită decât cea pe care a regăsit-o în capitală. „În Bucureşti exista o diferenţiere vizibilă între cei cu bani şi englezii care se ocupă de ONG-uri. Aici există o coeziune între cele două «pături»”, este de părere Parker. Cât despre păstrarea obiceiruilor de acasă, englezoaica Maria Keeley spune că , în afară de Crăciun şi Paşte, mai ţine o sărbătoare specifică britanicilor: Bank Hollyday. „Se sărbătoreşte de trei ori pe an, o dată în prima luni din mai, apoi la sfârşitul lui mai, iar a treia oară în august. Practic, se sărbătoreşte... cu câte o zi liberă”, a conchis Maria Keeley.
Comunităţi de străini în Cluj
Tunisia - 836 de persoane
Turcia - 553
Italia - 361
Germania - 259
Franţa - 207
Maroc - 198
SUA - 135
Israel - 112
Mauritius – 110
Marea Britanie – 106

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite