Cluj: Clujul, surclasat de Dej la proiecte europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relians, firma de consultanţă angajată de Primăria Cluj-Napoca, a depus anul acesta două proiecte de finanţare europeană. Cu o populaţie de opt ori mai mică şi fără o firmă de consultanţă, municipalitatea din Dej are în pregătire anul acesta proiecte europene de 33 de milioane de euro, cu 7 milioane de euro mai mult decât Primăria Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca a contractat, în primăvară, o firmă de consultanţă pentru întocmirea de proiecte europene. Este vorba de Relians, o societate din Iaşi cu o experienţă de peste 8 ani în consultanţă pentru proiecte şi fonduri europene.

Spre comparaţie cu municipiul Dej, de exemplu, care are în pregătire proiecte europene în valoare de 33 de milioane de euro de la începutul anului, Primăria Cluj-Napoca are proiecte europene depuse spre aprobare în valoare de 26 de milioane de euro.

Proiecte în lucru

Firma de consultamţă Relians are de realizat pentru municipalitate zece proiecte, prin contractul semnat în februarie cu Primăria. Lista primelor cinci a fost stabilită, iar dintre acestea două au fost realizate. Este vorba de modernizarea şi echiparea ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca. Valoarea totală a proiectului este de 7,3 milioane de euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de peste 5,9 milioane de euro.

Al doilea proiect depus pentru aprobare Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest se referă la modernizarea a trei şcoli din municipiu- Şcoala „Ion Agârbiceanu“, Liceul „Mihai Eminescu“ şi Liceul „Avram Iancu“. Valoarea totală a proiectului este de peste 13,3 milioane de euro, din care suma nerambursabilă este de aproape 10,7 milioane de euro.

Proiecte de 20 de milioane de euro

Cele două proiecte realizate de Relians însumează puţin peste 20 de milioane de euro. Pe lângă acestea, Primăria Cluj-Napoca a mai depus alte trei proiecte de finanţare euopeană din fondul de mediu, pentru realizarea celor trei parcuri-pădure la Hoia, în valoare totală de 6 milioane de euro.

În acelaşi timp, Primăria Dej, care lucrează cu propria echipă, de şapte persoane angajate să întocmească proiecte europene, lucrează în acest moment la şapte proiecte noi. Acestea vizează, printre altele, modernizarea Liceului Papiu Ilarian, realizarea complexului balnear „Balnearium”, modernizarea Ambulatoriului Spitalului municipal ori realizarea unui centru de sport şi agrement. „Serviciul Programe din cadrul primăriei funcţionează foarte bine, de cinci ani de când a fost înfiinţat“, precizează primarul din Dej, Costan Morar.

6 luni, de la proiect la bani

Drumul de la depunerea unui proiect şi până la primirea finanţării durează circa 6 luni. „Din momentul în care proiectele sunt depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi până la aprobare trec circa 3 luni. La agenţie proiectele sunt evaluate, iar dacă respectă regulile tehnice noi le trimitem la minister. Din momentul aprobării unui proiect şi până la primirea finanţării trec în medie 3-4 luni de zile“, a declarat Lia Valendorfean, expert relaţii publice al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Proiecte de 81 de milioane de euro, blocate de birocraţie

Cele mai importante proiecte, ce se referă la reabilitarea liniei de tramvai şi extinderea acesteia, şi reabilitarea Parcului Central Simion Bărnuţiu, cu o valoare totală de 81 de milioane de euro, sunt blocate în acest moment. Motivul - Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) nu a fost încă aprobat de Consiliul Judeţean Cluj.

„In finanţarea pe care Clujul o poate accesa prin Axa 1, din Programul Operaţional Regional, ne-am propus reabilitarea liniei de tramvai şi extindera acesteia, şi reabilitarea parcului central „Simion Bărnuţiu“, monument istoric. Toate cele trei proiectre pe această axa se vor depune după ce, în prealabil vom avea avizat PIDU“, a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

PIDU aşteaptă, în acest moment, să treacă de Consiliul Judeţean (CJ), după ce a fost aprobat de consilierii locali şi de cele 14 comune membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Inter-comunitară Zona Metropolitană Cluj. Preşedintele CJ, Alin Tişe, ne-a declarat că PIDU va fi propus spre aprobare până cel târziu în 27 noiembrie. „Noi nu avem nicio problemă să îl aprobăm, deşi în sine nu este nevoie de aprobarea noastră decât în condiţiile în care Primăria poate obţine punctaj suplimentar în procesul de accesare a fondurilor europene“, a precizat Tişe.

Şi reprezentanţii Relians aşteaptă aprobarea PIDU. „Până în acest moment nu cunoaştem lista proiectelor care vor fi finalizate de către firma noastră. Stabilirea acestora este determinată de finalizarea PIDU şi aprobarea acestuia“, subliniază Ovidiu Raţă, directorul firmei de consultanţă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite