Clujenii vor produce trenuri hibride

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Remarul 16 Februarie va investi 20 de milioane de euro într-o noua linie de producţie pentru trenul Autorail Grand Capacite (AGC), al gigantului canadian Bombardier. Se vor fabrica trei variante de motorizare: electrică, diesel şi hibridă. Astfel se vor crea 1.000 de locuri de muncă.

Compania clujeană a cumpărat în urmă cu trei luni licenţa de producţie pentru trenul Autorail Grand Capacite (AGC), a gigantului canadian Bombardier. Lansarea parteneriatului cu Bombardier a fost făcută ieri în cadru festiv, cu ocazia aniversării a 141 de ani de la înfiinţarea Remarul 16 Februarie. Colaborareacu speciliştii multinaţionalei a început, însă, imediat după semnarea contractului, în urmă cu trei luni. “Încă de atunci am început să tranferăm informaţii tehnice către Remarul, iar în perioada următoare o echipă de specialişti de la Bombardier va veni la Cluj pentru a-i instrui pe oamenii de aici”, a spus Mircea Marian, directorul Bombardier România.

1.000 de noi angajaţi

Mircea Marian a precizat că ramele AGC sunt foarte populare în Franţa, unde au fost vândute deja peste 600, şi se vor portivi perfect sistemului de căi ferate din România, în special modelul hibrid - lansat în premieră mondială de canadieni. “Acest model are şi motorizare diesel şi motorizare electrică, putând trece de la una la alta chiar din mers. Iar lucrul ăsta e ideal pentru sistemele de căi ferate care au porţiuni neelectrificate, cum este şi cel din România. Astfel se poate amâna investiţia în electrificare”, a explicat Marian.
Reprezentanţii Remarul spun că investiţia necesară pentru noua linie de producţie şi pentru instruirea oamenilor se va ridica, în următorii 2-3 ani la aproximativ 20 de milioane de euro, iar dacă totul merge conform estimărilor, vor fi angajaţi special pentru producţia AGC-urilor încă 1.000 de oameni. “Acordul de licenţă presupune mai multe etape, prima fiind asimilarea tehnologiei şi pregătirea capacităţii de producţie. Numai după ce va fi semnat primul contract vom începe să producem”, a explicat Adrian Timar, preşedintele Consiliului de Administraţie al Remarul.

Primele comenzi pentru Carpathia

Deşi deocamdată nu există nicio comandă fermă, cei de la Remarul nu sunt îngrijoraţi, pentru că au exclusivitate pentru producţia şi comercializarea acestui model nu doar în România, ci şi în ţările din jur - Ungaria, Cehia, Grecia şi fosta Iugoslavie.
Rama care va fi produsă la Cluj poate avea trei-patru vagoane cu o capacitate maximă de 220 de pasageri, iar termenul de livrare va fi între 12 şi 24 de luni, variind - ca şi costurile, de altfel - în funcţie de condiţiile clienţilor.
Semnarea contractului cu Bombardier a venit la puţin timp după ce clujenii au prezentat, la târgul feroviar de la Berlin, un produs autohton - locomotiva Carpathia, pentru care s-au primit deja comenzi (în acest moment sunt în curs de producţie două locomotive). Remarul a încheiat 2010 cu o cifră de afaceri de 90 de milioane de euro.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite