Clujenii vor circula în tramvaie cu internet. Vezi ce dotări vor mai avea garniturile de 1,2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase tramvaie moderne, care vor costa circa 1,2 milioane de euro bucata, vor tranzita municipiul începând de anul viitor. Tramvaiele vor avea dotări asemănătoare cu cele din marile oraşe europene: internet fără fir, aer condiţionat, camere video, sitem de încălzire, monitoare de informare. 

Primăria a publicat, ieri, anunţul privind organizarea unei licitaţii pentru cumpărarea a şase tramvaie moderne. Municipalitatea a precizat mai multe caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească noile mijloace de transport. Capacitatea de transport a unui tramvai va fi de până la 200 de pasageri, iar viteza va fi dublă faţă de cea la care circulă tramvaiele acum. Astfel, din Mănăştur şi până la gară, respectiv primul transon care va fi reabilitat până anul viitor din fonduri europene, se va ajunge în doar 20 de minute. Călătorii nu vor avea timp să se plictisească. Ei vor putea naviga pe internet, gratuit, dacă deţin un laptop sau un telefon mobil compatibil, deoarece tramvaiele vor dispune de internet wireless (fără fir - n.r.).

„Noile garnituri vor fi silenţioase, mai silenţioase decât maşinile“, a spus primarul Sorin Apostu. De asemenea, ele vor dispune de suspensii speciale, care vor elimina trepidaţiile.

Cum vor fi noile tramvaie

Pe lângă dotările amintite mai sus, garniturile trebuie să mai dispună de scaune ergonomice, podea joasă, să aibă facilităţi pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care se deplasează cu cărucior şi a cărucioarelor pentru copii.  De asemenea, ele vor fi dotate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de ventilaţie pentru aerisire şi instalaţie de încălzire pentru sezonul rece, camere video şi monitoare pentru informarea călătorilor.

Nu vom mai composta bilete, odată cu implemetarea sistemului de ticketing în oraş. În tramvaie va fi implementat un sistem de validare a cardurilor de călătorie. Un amănunt important menţionat de municipalitate se referă la consumul de energie. Noile tramvaie trebuie să consume 50% mai puţin curent electric decât tramvaiele actuale.

Vom circula modern de la anul

Odată cu desemnarea companiei câştigătoare, aceasta are la dispoziţie şase luni pentru a livra cele şase tramvaie, potrivit contractului. Astfel, Clujul urmează să beneficieze de acestea începând cu anul 2012. „Până la finalizarea lucrărilor la ambele tronsoane de linie de tramvai, în luna iunie 2013, vom avea garnituri noi conforme cu normele europene în domeniu“, a mai spus primarul. Perioada de garanţie cerută este de minimum cinci ani, iar durata de exploatare va fi de 20 de ani. Parcul de tramvaie al oraşului este format, acum, din 36 de tramvaie, din care în medie circula între 21 în zilele lucrătoare şi 7 în weekend. Pe de altă parte, primarul Sorin Apostu a anunţat că şinele vechi şi dalele din beton înlocuite din fonduri europene, pe traseul Mănăştur - Bulevardul Muncii, vor fi vândute prin licitaţie. „Vom face o licitaţie pentru a vinde fierul şi betoanele care vor fi concasate şi utilizate ca material pentru străzi. Apreciem că vom încasa cam un milion de euro din această vânzare“, a spus Apostu. E vorba de 2.000 de tone de şină şi 3.100 de dale de beton. Finanţarea pentru achiziţia tramvaielor va fi asigurată printr-un credit de 300 de milioane de lei contractat de municipalitate pentru mai multe investiţii.

21 de tramvaie circulă într-o zi lucrătoare în Cluj-Napoca

Citeşte în săptămânalul ADS Cluj care apare mâine dimineaţă despre alte proiecte importante demarate dar şi cum va fi Clujul schimbat la faţă în 2013

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite