Clujenii vor afla cum e să fii meşteşukar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretele meşteşugurilor tradiţionale ale romilor pot fi descoperite în centrul oraşului, în perioada în care Zilele Clujului şi TIFF pun stăpânire pe oraş.

Atelierul Itinerant Romano ButiQ este un spaţiu interactiv în care vizitatorii pot cunoaşte de aproape meşteşugurile tradiţionale ale romilor. Vino să-i vezi şi să lucrezi împreună cu ei în Piaţa Unirii din 18 până în 24 mai şi la Lupoaică (Bd. Eroilor) din 25 mai până în 10 iunie, între orele 16 şi 21. Intrarea este liberă.
În perioada în care Zilele Clujului şi TIFF pun stăpânire pe oraş, clujenii sunt invitaţi la o plimbare prin lumea meşteşugurilor tradiţionale ale romilor.
Atelierul Itinerant Romano ButiQ îi aşteaptă pe clujeni cu o mulţime de poveşti despre istoria şi specificul neamurilor de meşteşugari. Ei pot afla cum se fac  cazanele de ţuică şi ibricele de cupru ale căldărarilor, lingurile şi platourile făurite din lemn de rudari, hamurile şi potcoavele pentru cai, dar şi obiecte revalorizate, cum ar fi scrumiere de buzunar din alamă, coşuri de picnic din răchită, obiecte de decor din fier forjat sau genţi de piele pentru laptop.

Ateliere de percuţie

Clujenii sunt invitaţi şi la atelierele de percuţie iar, cei curioşi de cum le-ar sta în straie tradiţionale romani pot face fotografii la minut.
Atelierul Itinerant Romano ButiQ face parte din proiectul Romano Cher - Casa Romilor, implementat la nivel naţional în cinci regiuni, printre care şi regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Scopul ultim al proiectului este fondarea unor cooperative menite să confere un potenţial sporit practicării şi perpetuării meşteşugurilor. La Atelierul Itinerant Romano ButiQ vor fi prezenţi meşteşugari din zona Clujului: Cojocna, Poieni, Ceanu Mare, Mociu, Căşeiu şi Viişoara. Pentru a sprijini concret cooperativele, puteţi achiziţiona produse manufacturate de către membrii fondatori ai acestora.
Atelierul Itinerant Romano ButiQ este organizat de către KCMC în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Proiectul Romano Cher - Casa Romilor este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 - “Investeşte în oameni” şi are ca obiectiv principal readucerea meseriaşului tradiţional de etnie romă pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite