Clujenii şi-au aruncat din electrocasnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe aparate adunate astăzi sunt copiatoare vechi
Cele mai multe aparate adunate astăzi sunt copiatoare vechi

Cele mai multe dintre aparate aruncate au fost cumpărate pe vremea Caritasului. Prima debarasare de deşeuri electronice din acest an a debutat, astăzi, la Cluj-Napoca

În prima sâmbătă din lună, clujenii sunt deja obişnuiţi să arunce din casă aparatura electronic uzată sau pe care nu o mai folosesc. Televizoare Akai, frigidere Arctic şi Polar, copiatoare şi roboţi de bucătărie sunt cele mai multe produse electrocasnice de care se descotorose. Brantner-Veres şi Rosal, cele două societăţi de salubritate responsabile de campania de colectare denumită „Marea debranşare”, au început, încă de dimineaţă, să colecteze calculatoare, televizoare vechi, maşini de scris, roboţi de bucătărie ori frigidere, de la punctele gospodăreşti din oraş.

Pentru a evita intervenţia ţiganilor care îşi duc veacul la Pata Rât şi care încearcă de fiecare dată să le-o ia înainte celor de la societăţile de salubrizare şi să pună primii mâna pe câte un televizor ori un frigider, cei care doresc să se debaraseze de produsele electronice uzate sunt sunaţi în prealabil.
„Cei care sună la dispecerat ne lasă un număr de telefon la care îi contactăm ulterior. Mergem direct la adresa indicată, şi astfel oamenii nu sunt nevoiţi să scoată aparatura electronică în stradă“, explică Ioan Brie, director de producţie al firmei Brantner-Veres.

20 de tone de electronice, într-un an

Anul trecut, clujenii s-au debranşat de peste 20 de tone de deşeuri electronice. Numai Brantner-Veres, societatea de salubritate care strânge aproximativ 80% din gunoaiele oraşului, a adunat peste 15 tone de astfel de deşeuri. Ioan Brie, directorul de producţie al societăţii, spune că în această perioadă clujenii aruncă, în mare parte, aparatură electronică achiziţionată pe vremea Caritasului.

„Înainte nu se aruncau atât de multe obiecte electronice. În ultimul an, însă, oamenii se descotrorosesc în special de televizoare, frigidere ori roboţi de bucătărie, pe care le-au cumpărat în urmă cu 17 ani, când câştigau la Caritas sume importante de bani”, este de părere directorul Ioan Brie.
Cele mai multe deşeuri electronice sunt abandonate în zona centrală a oraşului, atât de către firmele ce-şi au birourile aici, dar şi de mulţi locatari. De asemenea, fruntaşi la deşeuri electronice sunt cei care locuiesc în cartierele vechi, Grigorescu şi Gheorgheni.

Alternativa, sistemul „buy-back”

Cei care nu doresc să aştepte o lună pentru a arunca obiectele elecctrocasnice uzate o pot face singuri, la cele două puncte de colectare din oraş, unul situat la Colina, în capătul Mănăşturului, iar celălalt este pe strada Cantonului, f.n.
Mulţi preferă, însă, metoda de reciclare prin sistemul buy-back, adică dai un aparat vechi la schimbul unuia nou. Magazinele s-au întrecut, în ultima perioadă, în astfel de oferte, prin care clienţii primesc reduceri consistente dacă duc la schimb, de exemplu, un televizor vechi pentru unul nou.



Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite