Clujenii se pregătesc să strângă gunoi într-o singură zi cât să umple Sala Sporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muntele Băişorii, malurile Arieşului şi Tarniţei, dar şi zona Apahida sunt cele mai poluate cu deşeuri locuri din judeţ.  Peste 2.000 de voluntari vor aduna, în 22 mai, peste 5.000 de metri cubi de gunoi, în cadrul proiectului-pilot  "Let's Do It, Romania!"

Echipa „Let’s Do It, Romania!” a finalizat etapa de cartare a deşeurilor din judeţul Cluj, pe care urmează să le strângă, cu ajutorul a peste 2.000 de voluntarii, sâmbătă, 22 mai, într-o acţiune organizată în întreg judeţul. O cantitate de peste 5.000 de metri cubi de gunoi a fost identificată de voluntari în teren, suficientă să umple sala sporturilor din Cluj-Napoca.

Potrivit hărţii deşeurilor, cele mai poluate zone din judeţ sunt cele turistice, cum ar fi staţiunea Băişoara, ori malurile lacului Tarniţa şi râului Arieş, dar şi zona Apahida. Au fost luate în considerare mormanele cu o suprafaţă mai mare de un metru pătrat. În total, au fost identificate 745 de mormane de gunoi, iar numărul acestora este în continuă creştere. Cartarea a fost făcută pe marginea drumurilor naţionale şi judeţene, pe terenuri extravilane.

Sâmbătă, 22 mai, se va desfăşura acţiunea de colectare a acestor deşeuri, pe parcursul întregii zile, când cei peste 2.000 de voluntari se vor deplasa în teren. Deşeurile vor fi depozitate la rampele din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii şi Huedin. Deşeurile electronice şi electrocasnice vor fi colectate separat, iar cele reciclabile vor fi colectate de firme de reciclare şi de salubritate. În judeţ, vor fi instalate 25 de puncte de transfer, în mai multe localităţi, de unde va fi preluat gunoiul.

„Am scos din categoria de reciclabile hârtia şi cartonul, datorită precipitaţiilor căzute în ultima perioadă”, a declarat Körösfői Sandor, coordonatorul proiectului-pilot pe România, ce se desfăşoară la Cluj-Napoca.

Cel mai mare proiect de voluntariat

Printre voluntari s-au înscris în program 500 de elevi din 16 şcoli, şi peste 800 de persoane la primăriile rurale. Până miercuri, 19 mai, echipa de logistică pune la punct modul de alocare a utilajelor de transport. Apoi, vor fi duse materialele (saci şi mănuşi) în teren.

„Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de voluntariat din România, iniţiat de societatea civilă, care are precedent în ţări ca Estonia, Letonia, Lituania sau Portugalia.

Pilot pentru România

Acţiunea de curăţenie de o singură zi la nivel naţional se desfăşoară în 22 mai, la Cluj-Napoca, unde a fost lansat proiectul- pilot, datorită faptului că aici s-au înscris cei mai mulţi voluntari din ţară. „Succesul acestui proiect depinde de numărul de voluntari care vor lua parte la această acţiune. Preconizăm că, cu ajutorul a 5.000 de voluntari, vom reuşi să strângem toate gunoaiele deja identificate. Deşeurile rămase vor fi ridicate în 23 mai, dacă va fi cazul”, a precizat Körösfői Sandor. Partenerii proiectului sunt Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj, şi Asociaţia Ecologistă „Floarea de Colţ”.




Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite