Clujenii se pregătesc de Luminaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabin Pălătean, de 70 de ani din Dâmbu Rotund, vindea buchetele de crizanteme la 3, 4 şi 5 lei.
Sabin Pălătean, de 70 de ani din Dâmbu Rotund, vindea buchetele de crizanteme la 3, 4 şi 5 lei.

În această noapte, cunoscută în popor drept Luminaţia, cimitirele clujene se vor lumina de miile de lumânări aprinse la mormintele celor care au trecut în nefiinţă. Oamenii au început încă de ieri după-amiză să cumpere flori şi să le pună pe morminte.

Vânzătorii de flori au împânzit pieţele şi spaţiile din faţa cimitirelor din Cluj-Napoca, în speranţa că vor câştiga un ban în plus. Unul dintre ei este Sabin Pălătean, un clujean de 70 de ani din Dâmbu Rotund, care ieri vindea buchete de crizanteme la 3, 4 şi 5 lei.  Totuşi, bărbatul s-a plâns că vânzările i-au mers foarte prost. „Abia am vândut trei buchete până la ora 13.00. N-are lumea bani", spune acesta. Alături de el stă cu flori de vânzare Ana Păcuraru, o bătrânică de 79 de ani din cartierul clujean Gheorghen. Ea vine de la începutul anilor '60 în faţa Cimitirului Central ca să vândă crizantemele pe care le cultivă în grădina sa de pe strada Actorului. „Vânzările merg tare prost. Acum dau o crizantemă cu un leu bucata, în 2010 le vindeam cu 2-3 lei, iar în 2008, cu 5 lei", spune Ana Păcuraru.

Luminaţia mai este cunoscută sub numele de Ziua Morţilor şi este o sărbătoare de origine catolică adoptată de creştinii ortodocşi din Transilvania. În ziua de 31 octombrie, oamenii merg la cimitire, curăţă mormintele celor dragi, iar în seara de 1 noiembrie revin pentru a aduce flori şi a aprinde lumânări, dar şi pentru a se ruga.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite