Clujenii reînvie meserii tradiţionale cu peste jumătate de milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Etnografic Cluj a găzduit azi lansarea proiectului „De la Tradiţie la Ocupare!“
Muzeul Etnografic Cluj a găzduit azi lansarea proiectului „De la Tradiţie la Ocupare!“

La Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca s-a lansat azi proiectul „De la Tradiţie la Ocupare!", iniţiat de filiala Cluj a Academiei Române în parteneriat cu Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale Dezmir. Proiectul este în valoare de peste 500.000 de euro.

Filiala Cluj a Academiei Române (AR) a primit finanţare europeană în valoare de 2,1 milioane de lei, adică peste 500.000 de euro, pentru proiectul numit „De la Tradiţie la Ocupare!". „Ne apropiem de oameni promovând meşteşugurile", a afirmat academicianul I. A. Pop, unul dintre coordonatorii proiectului şi vicepreşedintele filialei Cluj a AR.

Grupul-ţintă este alcătuit din 300 de persoane din zona Huedin-Vlădeasa. 78 dintre aceştia vor fi şcoliţi în meserii tradiţionale regiunii amintite precum tâmplar, cioplitor în piatră/marmură şi bucătar, respectiv 50 - ca antreprenori.

Primele activităţi din proiect sunt realizarea unui studiu legat de piaţa muncii din zona Huedin-Vlădeasa şi o campanie de informare în rândul localnicilor. „Cursurile vor fi ţinute de bătrânii satului care ştiu tâmplărie sau meseria de cioplitor. Vom organiza şi şezători", afirmă managerul proiectului, Andrei Pop. Un alt produs al acestui proiect e realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor rurale, menit să reînvie ocupaţiile tradiţionale în scopul găsirii unui loc de muncă. „De la Tradiţie la Ocupare!" va fi continuat de alte proiecte ce îl vor completa, au mai adăugat organizatorii acţiunii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite