Clujenii protestează, în Piaţa Unirii, faţă de ACTA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de clujeni au anunţat că participă la mitingul anti-ACTA (foto: facebook.com)
Sute de clujeni au anunţat că participă la mitingul anti-ACTA (foto: facebook.com)

Peste 24.000 de clujeni şi-au anunţat, pe reţeaua de socializare Facebook, participarea la protestul faţă de ACTA. Manifestaţii vor avea loc, simultan, în numeroase oraşe ale ţării, dar şi în marile capitale ale Europei.

Clujenii au stabilit pe Facebook că sâmbătă, între orele 17.00 şi 22.00, se vor întâlni în Piaţa Unirii şi vor protesta împotriva semnării acordului ACTA de către statul român. Peste 24.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa pe adresa https://www.facebook.com/events/318417421533389. Proteste similare şi simultane au fost anunţate în peste 20 de oraşe ale ţării, respectiv în zeci de oraşe ale Europei, inclusiv capitale ale Franţei, Germaniei, Angliei şi ale micului stat Malta. 

Ce e ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) e doar un document ce „ameninţă" confidenţialitatea informaţiilor de pe Internet. Acest act a fost semnat de 22 de state ale UE (printre care şi România), însă, pentru ca prevederile sale să se aplice, trebuie sa fie votat în Parlamentul European (PE).

Primele discuţii legate de ACTA vor începe abia în luna mai, când comisiile de specialitate ale PE vor analiza textul proiectului de lege, iar în iunie se va organiza o dezbatere publică. Tratatul a fost semnat de către 22 de state membre ale UE şi UE pe 26 ianuarie 2012, la Tokyo. Ţările semnatare sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie.

Manifestanţii anti-ACTA susţin că, în primul rând, modul în care a fost redactat a creat o grămadă de semne de întrebare. Articolele sale au fost stabilite în secret şi numeroasele cereri de publicare a conţinutului au fost ignorate sau refuzate. A fost nevoie de nou „wikileaks" pentru ca toate prevederile să fie cunoscute, se arată pe https://www.facebook.com/note.php?note_id=169606379814421.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite