Clujenii îşi fac programări pentru obţinerea cetăţeniei maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 100 de clujeni au venit, în ultimele două zile, la Consulatul General al Ungariei din Cluj, pentru a se programa în vederea depunerii dosarelor de obţinere a cetăţeniei.

Consulatul General al Ungariei din Cluj acceptă, începând de marţi, programarea solicitanţilor de cetăţenie maghiară. Oamenii au posibilitatea să-şi facă programarea în vederea depunerii dosarului pentru una din primele zile ale anului viitor, atunci când, practic, actele vor fi procesate.

Potrivit datelor furnizate de un oficial al instituţiei, ieri, de la primele ore ale dimineţii, 85 de clujeni s-au prezentat la consulat în vederea programării pentru depunerea dosarelor. Astăzi, în doar o oră de la deschiderea consulatului, alţi 10 clujeni au primit un număr de ordine. Majoritatea persoanelor care au ales să-şi facă o programare sunt persoane în vârstă, care, după cum susţin, au venit să profite de oportunitate.

Nu vor să plece din România

Iuliana Balint (73 ani) este una dintre clujencele a venit pentru programări. Aceasta susţine că îşi doreşte cetăţenia maghiară pentru că s-a născut din părinţi maghiari. „Părinţii mei s-au născut în Austro-Ungaria. Am fost şi eu cetăţean pentru o scurtă perioadă, însă acum, dacă tot am posibilitatea să dobândesc cetăţenia, de ce să nu profit. Nu vreau să plec din România şi chiar dacă voi avea acel document, tot mă voi considera în primul rând ardeleancă“, a declarat femeia. Profesoara de limbă şi literatură maghiară crede că în 3-4 luni de la depunerea actelor, va deveni oficial cetăţean al Ungariei. „Am primit programare pentru 13 ianuarie. Toate documentele în care demonstrez că părinţii au fost maghiari, le am. Urmează doar să le traduc“, a mai arătat clujeanca.

Alina V. (43 ani) din Cluj a venit la Consulat împreună cu soţul. „Vrem cetăţenia maghiară pentru că ne oferă mai multă deschidere, de exemplu, pentru a putea merge în America fără viză. În calitate de cetăţeni români am solicitat-o de mai multe ori, însă ne-a fost respinsă“, arată aceştia. Clujeanca mai spune că în ultimii 10 ani s-a aflat la muncă în Spania unde era tratată cu dispreţ. „Altfel eşti văzut acolo dacă ai paşaport unguresc. Noi suntem văzuţi ca ţigani şi suntem băgaţi în aceeaşi oală cu infractorii. Ni s-a întâmplat să ne pună să intrăm în magazine pe rând pentru că eram români şi credeau că vrem să furăm“, a mai spus aceasta.

O altă clujeancă, Viorica Marin (58 ani), vrea cetăţenia maghiară pentru a se putea trata în ţara vecină. „Voi plăti asigurarea acolo şi voi beneficia de serviciile sistemului medical de acolo. Nu vreau să plec din ţară“, afirmă femeia.

Consulul general al Republicii Ungare la Cluj, Szilagy Matyas, a refuzat să ofere declaraţii presei, susţinând că va reveni cu un telefon.

Arătăm că în luna mai, Parlamentul ungar a adoptat legea care le permite etnicilor maghiari din ţările vecine să obţină cetăţenia maghiară.
Potrivit legii, etnicii maghiari care vor să obţină dubla cetăţenie trebuie să demonstreze că au origini maghiare şi că pot vorbi limba maghiară. Chiar dacă li se va acorda şi cetăţenia ungară, ei nu vor avea drept de vot.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite