Clujenii fac globuri cu Swarovski pentru americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Turcu ţine în mână un glob cu cristale Swarovski
Mihai Turcu ţine în mână un glob cu cristale Swarovski

Făbricuţa familiei Turcu din Cluj-Napoca a exportat, anul acesta, 800.000 de ornamente, cele mai multe în SUA, dar şi în Anglia, Italia, Elveţia şi Austria. Astfel de globuri pot fi cumpărate şi în România, cu preţuri între 3 şi 10 lei bucata, însă în magazinele din străinătate preţurile sunt de zece ori mai mari. 

Milioane de oameni, americani şi din întreaga lume, trec, zilnic, prin Times Square şi Bulevardul Broadway din New York, prin Parcul Golden Gate din San Francisco, Melrose Avenue sau  prin Rodeo Drive din Los Angeles. Puţini dintre aceştia ştiu, însă, că unele dintre sutele de mii de ornamente care împodobesc aceste zone sunt aduse de peste Ocean, tocmai din inima Transilvaniei.
 Familia Turcu, din Cluj-Napoca, produce, de 15 ani încoace, globuri pentru americani. Anul acesta, în luna august, au fost trimise cu vaporul mai multe încărcături, pentru ca ornamentele realizate sută la sută manual să ajungă în magazine, iar apoi pe peluzele verzi ale americanilor înstăriţi sau pe cele mai importante bulevarde ale oraşelor.  În total, au fost în jur de 400.000 de obiecte din sticlă, ornate cu grijă până la ultimul detaliu.

90% din producţie, destinată exportului

Cu fix 34 de angajaţi, fabrica familiei Turcu reuşeşte să producă, anual, peste 800.000 de globuri. Dintre acestea, numai 10% ajung în magazinele din România, iar restul sunt destinate exportului – în primul rând în Statele Unite ale Americii, dar şi în ţări din Europa cum ar fi Anglia, Italia, Elveţia şi Austria. În România, globurile familiei Turcu costă între 3 şi 10 lei. Peste Ocean cele mai ieftine globuri se vând cu preţuri cuprinse între 30 de lei şi 100 de lei, adică între 10 dolari şi 35 de dolari.  Cele mai scumpe globuri, cele cu cristale Swarovski, ajung să fie vândute, în SUA cu preţuri între 73 şi 150 de dolari. De 15 ani, de când sunt pe piaţă, au învăţat că cel mai profitabil este să lucrezi pentru străini. „Aşa am gândit afacerea încă de la bun început, deoarece piaţa românească pentru asemenea produse este încă nestructurată, instabilă”, spune Mihai Turcu, cel care ţine frâiele businessului. Soţia sa Mihaela este sufletul manufacturii. O vezi ba potrivind culorile cu desenele, ba pregătind pachetele pentru transport, în timp ce discută cu noii clienţi.

Culorile anului: mov, verde, roz şi albastru

La sfârşitul săptămânii, fabrica se va închide. Sună ciudat, dar familia Turcu îşi ia concediu de sărbători timp de o lună, după ce tot anul a produs globuri pe bandă rulantă. Deja, angajatele lucrează la colecţiile de anul viitor, după ce au pictat în mov, verde, roz şi albastru globurile din colecţia 2009. „Sunt culorile care s-au cerut anul acesta. Tendinţele sunt la fel ca în moda feminină. Anul viitor, ne vom axa pe culori mai închise, de la verde pădure, la mov intens, culori vesele, cum este ţiclamul, şi culorile pământului”, explică Mihaela Turcu.
Casetă

73 de dolari, un glob cu Swarovski

La mansarda fabricii, familia Turcu păstrează cele mai valoroase modele, făcute de câţiva ani încoace. Globuri cu cristale Swarovski, unele mari cât o minge, de 16 centimetri, iar altele în miniatură, lucrate până la ultimul detaliu. „Costurile de producţie pentru cele cu cristale Swarovski ajung la 5-6 euro globul, astfel că cel mai mic preţ de vânzare este de  50-60 de euro”, explică Mihai Turcu. Aceasta înseamnă că americanii dau între 73 şi 90 de dolari pe un astfel de glob. Acesta spune că fiecare ţară are alte preferinţe. Dacă americanii preferă globuri cât mai strălucitoare, englezii se apleacă spre modele mai stilizate, iar nordicii cer globuri roşii, cu modele foarte simple.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite