Clujenii fac afaceri cu rable

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a scăpa de rable, proprietarii de maşini vechi de 10 ani trebuie să se prezinte la centrul de casare Remat
Pentru a scăpa de rable, proprietarii de maşini vechi de 10 ani trebuie să se prezinte la centrul de casare Remat

Pentru o maşină casată se primeşte un voucher de 3.800 de lei, iar românii au voie să „scape” de maximum trei rable. Voucherele primite pentru casarea unei maşini prin programul „Rabla II” se vând la jumătate de preţ pe internet sau în anunţurile de mică publicitate din ziare.

Deoarece clujenii sunt preocupaţi să plătească o sumă cât mai mică pentru achiziţionarea unui autoturism nou, aceştia recurg la cumpărarea cupoanelor eliberate de la persoanele care au casat una sau mai multe maşini. Afacerea e profitabilă, deoarece un individ poate casa maximum trei rable, primind pentru fiecare un cupon de 3.800 de lei. Cupoanele sunt vândute apoi la jumătate de preţ. Vânzătorul rămâne cu banii, iar cumpărătorul se alege cu trei cupoane la jumătate de preţ pe care le poate folosi pentru achiziţionarea unui autoturism nou.

„Cumpăr voucher pentru program Rabla”

Sumele cerute de „vânzătorii de vouchere” sunt cuprinse între 1.000 şi chiar 2.500 de lei, ţinând cont că valoarea tichetului este de 3.800 de lei (900 de euro).

„Cumpăr voucher pentru programul Rabla, împreună cu actele necesare. Ofer 1.000 de lei, plata pe loc”, este unul dintre zecile de anunţuri publicate pe internet. Dorin Ţiglea, unul dintre cumpărătorii de vouchere, spune că a casat două maşini, însă dorea să beneficieze de numărul maxim de tichete, respectiv reducerea oferită de stat, motiv pentru care a achiziţionat un cupon de la o altă persoană. „Aveam două taloane, în valoare totală de 7.600 de lei şi ştiam că e voie anul acesta să ai trei taloane. Am sunat la cineva care vindea şi am cumpărat de la el un tichet cu 1.500 de lei, deci am scos mai bine de jumătate de preţ. Eu îmi voi lua o maşină nouă, iar cei care vând aceste vouchere se aleg cu banii”, a explicat acesta.

Ştefan Cârstea, directorul zonal al Remat Invest Cluj, cel mai mare punct de colectare al materialelor metalice din Transilvania, a auzit de mica afacere. „Potrivit zvonurilor, voucherele se vând cu 1.000 - 1.500 de lei bucata. E problema fiecăruia ce face cu el, pe noi ne interesează să scăpăm de cât mai multe rable, să scoatem cât mai multe de pe piaţă”, ne-a spus directorul.

Unul dintre clienţi, Grigore Blaj, a venit, atăzi, la punctul de colectare cu trei rable. „Acesta mi se pare adevăratul program Rabla, deoarece se pot cumula mai multe vouchere”, ne-a spus acesta. Clujeanul vrea să cumpere o Skoda Octavia nouă, care valorează 15.000 de euro. Odată cu casarea celor trei rable, bărbatul va economisi circa 2.700 de euro.

Jumătate din vouchere au fost date la Cluj

Remat Invest Cluj are la dispoziţie o sută de taloane, din care s-au predat deja circa 50, potrivit lui Ştefan Cârstea. „Am înţeles că la nivel naţional există 40.000 de vouchere. Noi mai putem primi, însă doar după ce consumăm 80% din cele de care dispunem”, ne-a explicat acesta.

Pentru a scăpa de rable, proprietarii de maşini vechi de 10 ani trebuie să se prezinte la centrul de casare Remat Invest, având asupra lor talonul maşinii. De asemenea, maşina trebuie să aibă următoarele componente esenţiale: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, şasiul, precum şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor vehiculului şi dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie. Orarul de funcţionare a Remat Invest Cluj este de luni până vineri, între orele 7.30 – 16.00.

Reducere de 2.800 de euro

Programul Rabla II oferă posibilitatea clienţilor să cumpere o maşină nouă cu până la 3 vouchere, în valoare totală de circa 2.700 de euro (11.700 de lei). Pentru acest an, pentru program s-au alocat 228 de milioane de lei, dar suma poate creşte în funcţie de cererea de pe piaţă. Autovehiculele înscrise în circulaţie în România după data de 31 decembrie 2006 nu pot participa la Programul Rabla 2010. În plus, nici maşinile radiate din circulaţie nu vor mai putea fi valorificate.

Orarul de funcţionare a Remat Invest Cluj este de luni până vineri, între orele 7.30 – 16.00

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite