Clujenii dezaprobă dezmembrarea Mitropoliei Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii sunt invitaţi să adune semnături pentru păstrarea Mitropoliei Clujului în graniţele gândite de Bartolomeu Anania pe liste
Clujenii sunt invitaţi să adune semnături pentru păstrarea Mitropoliei Clujului în graniţele gândite de Bartolomeu Anania pe liste

Locuitorii judeţului Cluj strâng semnături pentru salvarea Mitropoliei Clujului şi păstrarea în cadrul ei a eparhiilor de Alba Iulia şi Oradea.

Clujenii dezaprobă hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care vineri, 17 februarie, a decis desprinderea eparhiilor de Alba Iulia şi Oradea din Mitropolia Clujului şi includerea lor în cadrul Mitropoliei Ardealului, de la Sibiu. De aceea, oamenii au hotărât să adune semnături pentru a arăta conducerii BOR că hotărârea Sfântului Sinod nu reflectă dorinţa lor.

Acest lucru îl pot face în mai multe locuri din municipiul Cluj-Napoca, mai precis la o serie de instituţii de cultură (Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic, Biblioteca Judeţeană), la stadionul Cluj Arena, dar şi la sediile Consiliului Judeţean, Aeroportul Internaţional, regiile autonome ale Drumurilor judeţene şi de Administrare a Domeniului Public şi Privat, Compania de Apă Someş, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Cluj.

Campanie şi
pe Facebook

Iniţiatorul campaniei publice este preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care a declarat ieri că e de datoria fiecărui membru al comunităţii clujene de a face tot ce putem pentru a păstra Mitropolia Clujului în „hotarele pe care le-a statornicit regretatul Bartolomeu Anania". Campania se desfăşoară şi pe Facebook, iar cei care susţin ideea sunt invitaţi să dea un „like".

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov, spune că a aflat de campania de strângere de voturi pentru ca eparhiile de Alba Iulia şi Oradea să nu plece de sub jurisdicţia canonică a Clujului, însă nu crede că sunt sorţi de izbândă. „E puţin probabil ca Sfântul Sinod să revină asupra deciziei. Nu există niciun precedent. Însă e important să se vadă reacţiile din teritoriu", afirmă Ivanov.

Acesta spunea, săptămâna trecută, la întrunirea Sinodului, că decizia acestuia nu onorează Mitropolia Clujului, că nu este de acord cu hotărârea, însă o vor respecta. La rândul său, teologul Radu Preda crede că votul Sfântului Sinod a fost la „limită" şi că, „la rigoare, Sinodul poate lua decizii dacă nu greşite, oricum incomplete sau cel puțin discutabile". Preda mai spune că orice procedură a unei instituţii publice, cum e şi BOR, poate fi contestată.

Sfântul Sinod a hotărât, vineri, 17 februarie, cu 27 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 8 abţineri ca eparhiile de Alba Iulia şi Oradea să fie desprinse din cadrul Mitropoliei Clujului şi subordonate Mitropoliei Ardealului, cu sediu la Sibiu. În urma acestei decizii, Mitropoliei Clujului ajunge la 1,5 milioane de credincioşi, faţă de 2,5 milioane de enoriaşi cât avea până acum.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite