Clujenii cumpără case la marginea oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiul Darian arată că cele mai multe tranzacţii în primul semestru s-au făcut cu apartamente de la marginea Clujului sau din zonele limitrofe. Analiza agenţiei de evaluare mai arată că trec foarte bine apartamentele cu una sau două camere din blocurile noi, aflate la marginea oraşului.

În prima parte a anului 2010, potrivit unei analize a pieţei rezidenţiale realizate de agenţia de evaluare Darian, cele mai vândute, în primul semestru din 2010, au fost noile apartamente de la marginea Clujului sau din zonele limitrofe (Floreşti, Apahida, Baciu). Acestea s-au ieftinit cu aproximativ 2,6 procente faţă de a doua jumătate a anului trecut. Preţul mediu la locuinţele din aceste zone este, în prezent, de 1.035 de euro pentru un metru pătrat. Cele mai scăzute preţuri din aceste zone au fost înregistrate în Zona Câmpului, cartierul Europa şi Borhanci, media pe metru pătrat ajungând la 960 de euro.

În ceea ce priveşte apartamentele vechi, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu trei şi patru camere, care se pot cumpăra cu 1.038 de euro pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă utilă.

„Este de înţeles de ce se vând mai bine apartamentele din zonele limitrofe oraşului. Criteriul după care lumea se ghidează atunci când îşi cumpără un apartament este preţul. În Floreşti sau Apahida, Preţurile sunt mai mici, iar apartamentele noi” spune un reprezentant agenţiei Imobil Star. Analiza, realizată de către unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de evaluări din România, mai relevă faptul că apartamentele vechi din Cluj s-au ieftinit anul acesta, comparativ cu sfârşitul anului trecut, cu 3,4%. Cele mai ieftine apartamentele vechi din oraş s-au vândut în Mănăştur şi Mărăşti, acolo unde media a fost de 900 de euro pe metru pătrat.

Bogaţii nu-şi mai permit ratele

Potrivit analizei amintite, de la începutul anului au apărut pe piaţă mai multe oferte de proprietăţi scumpe şi mari. “Fiind îndatoraţi către bănci, proprietarii acestor imobile sunt obligaţi să le vândă. În acest caz, avantajul îl vor avea cumpărătorii cu adevărat interesaţi de asemenea investiţii şi cu o putere financiară mare”, se arată în raport.

Studiul semestrial „Analiza pieţei imobiliare” al Darian cuprinde în total 28 de oraşe mari din ţară, inclusiv cei 15 poli de dezvoltare, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector, de la cel rezidenţial până la industrial şi terenuri. Studiul ce pleacă de la o bază de date care conţine peste 15.000 de tranzacţii.

Cele mai vândute apartamente

Preţul apartamentelor din Floreşti, cele mai vândute conform Darian, variază în funcţie de locul în care sunt construite blocurile, dar  şi de suprafaţa acestora. Astfel, potrivit anunţurilor de mică publicitate, pentru garsoniere şi apartamente cu o cameră, proprietarii cer între 18.000 şi 24.000 de euro. Apartamentele cu două camere au preţuri cuprinse între 24.000 şi 33.000 de euro, iar pentru cele cu trei camere preţturile variază între 35.000 şi 75.000 de euro, în funcţie şi de finisaje. Pentru patru camere, contructorii cer între 43 şi 90.000 de euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite