Clujenii construiesc robotul chirurgical ce ascultă de vocea „stăpânului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică şi de la Medicină, împreună cu colegi din Germania, construiesc un robot chirurgical acţionat prin comenzi vocale. Proiectul în valoare de 2 milioane de euro a fost prezentat, ieri, la conferinţa internaţională EUCOMES, care a strâns la Cluj circa 100 de specialişti din toată lumea în domeniul ştiinţei mecanismelor.

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie lucrează la construirea unui robot chirurgical controlat prin voce. Aparatul, la care se lucrează din 2007, este doar unul dintre cele 79 de proiecte prezentate în cadrul EUCOMES 2010, o conferinţă care a strâns la Cluj aproximativ 100 de specialişti din toată lumea în domeniul ştiinţei mecanismelor.

Cum funcţionează

Robotul se află, deocamdată, în faza experimentală, şi este realizat în baza unui proiect finanţat cu aproximativ două milioane de euro. Proiectul a fost posibil datorită unei colaborări mai vechi între profestorul Nicolae Plitea, de la UTCN, şi Jürgen Hesselbach, de la UniversitateaTehnică din Braunschweig (Germania), doi cunoscuţi oameni de ştiinţă în domeniul roboticii medicale. Pe parcursul anilor, cele două instutuţii au realizat mai multe prototipuri. Cercetătorii însă nu au precizat când va fi putea să fie folosit primul model de robot cu comezi vocale. Cu toate că astfel de roboţi sunt deja folosiţi în marile spitale din lume, cercetătorii clujeni şi cei germani vor să conceapă un model cât mai simplu şi cât mai ieftin.

La o primă vedere structura maşinii pare simplă. Aparatul are un braţ la capătul căruia este ataşată o cameră video. Camera poate fi mişcată prin comenzi vocale – de exemplu „înainte”, „stânga”, „stop” – printr-un dispozitiv „bluetooth”.

image

„În timpul operaţiilor, în prezent, chirurgul este asistat de o persoană care manipulează camera video. Prin intermediul robotului se elimină asistentul respectiv din sala de operaţie, iar pentru ca doctorul să aibă libertate de mişcare, am venit cu soluţia comenzilor vocale”, a declarat,  în cadrul prezentării , Călin Vaida, unul dintre membrii proiectului. Robotul recunoaşte aproximativ 20 de cuvinte şi nu răspunde la alte comenzi decât ale „stăpânului”. Comenzile rostite de chirurgul care se va ocupa de operaţie sunt înregistrate, dar după cum explică participanţii la proiect, o simplă răguşeală poate încurca lucrurile. „Se înregistrează şi se introduce în memoria programului vocea medicului. Dacă medicul este înlocuit, sau dacă el răguşeşte, procedura de înregistrare trebuie repetată”, a adăugat, zâmbind, Vaida. El a adăugat că înregistrarea noilor comenzi durează puţin şi este uşor de făcut.

Urmează să aibă trei braţe

„Deocamdată robotul se află în faza de experimentare, se ocupă doar de mişcarea camerei prin comenzi vocale, iar intervenţiile chirurgicale trebuie făcute tot de către chirurg. Într-o fază următoare, se vor monta încă două braţe care să ţină şi pensele, iar chirurgul să stea, efectiv, la consola de unde controlează operaţia”, a explicat doctorul Florin Graur, de la clinica de Chirurgie 3 din Cluj-Napoca, un alt membru al echipei.

Acesta din urmă, a explicat că prin dezvoltarea roboţilor în domeniul medicinei se îmbunătăţesc parametrii viteză şi precizie şi, pe de altă parte, dispar limitări precum oboseala. Un domeniu care a primit o atenţie deosebită în ultima perioadă este domeniul chirurgiei „minim invazive”, adică realizarea operaţiilor fără ca pacientul să fie tăiat şi să rămână cu cicatrici mari în urma operaţiei. Din echipa care se ocupă de dezvoltarea robotului, fac parte experţii Călin Vaida, Doina Pîslă, Nicolae Plitea, Bogdan Gherman, Bela Gyurka, Florin Graur şi Liviu Vlad.

Cercetători de prestigiu prezenţi la Cluj

Nume prestigioase din domeniul ştiinţei mecanismelor participă, în aceste zile, la Cluj la o conferinţă europeană. Aproximativ 100 de oameni de ştiinţă din 14 ţări dezbat în aceste zile în cadrul conferinţei EUCOMES 2010. Evenimentul se desfăşoară până în 18 septembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor şi este organizat de Centrul de Simulare şi Testare Roboţi Industriali (CESTER) al Universităţii Tehnice.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite