Clujenii au confecţionat bijuterii hardware

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii au luat componetele din câteva computere vechi şi le-au transformat în bijuterii
Clujenii au luat componetele din câteva computere vechi şi le-au transformat în bijuterii

Artista slovacă Zuzana Duchová i-a învăţat, ieri, la Fabrica de Pensule, pe clujeni să realizeze bijuterii din taste şi componente electronice luate din computere vechi.

Bijuteriile hardware au fost la mare căutare, mai ales în rândul celor care au participat direct la atelierul de creaţie organizat de Zuzana Duchová,  în cadrul Festivalului de Artă Digitală, ce se încheie luni.
Câteva computere vechi au fost desfăcute în bucăţi, pentru ca fiecare componentă să-şi găsească rolul decorativ în mâinile micilor artişti. Fără nicio regulă, fiecare şi-a dat frâu imaginaţiei, şi încet-încet tastele, firele colorate, siguranţele şi alte părţi ale calculatoarelor s-au transformat în bijuterii asimetrice.
 

„Este o plăcere pentru mine să-i învăţ şi pe alţii cum să folosească tehnologia veche în mod creativ, şi astfel să fie reciclată”, a declarat artista. La masa de creaţie s-au aşezat câţiva tineri care, mândri de propriile lucrări, le-au luat, apoi, acasă.

Astăzi: training pentru prorpria înmormântare

Acesta a fost doar unul dintre proiectele artistice pregătite de participanţii la Festivalul de artă digitală. Spaţiul cultural de la Fabrica de Pensule este împânzit, zilele acestea, de lucrările celor peste 20 de artişti, veniţi din şapte ţări europene, care în ultimele şase luni au cercetat comunităţi virtuale şi au testat modalităţi artistice de a comunica în acest mediu. Organizatorii anunţă, astăzi, momente inedite, de la care publicul larg nu ar trebui să lipsească.

Astfel, doi artişti controversaţi vor organiza workshopuri pe teme trăsnite. James Powderly este unul dintre ei, iar acesta îi va învăţa pe cei prezenţi cum să-şi construiască propriul spectacol funebru. Fostul inginer NASA va prezenta diferite tehnologii care îţi permit să te dai într-un ultim spectacol memorabil. „Artistul are o concepţie diferită despre moarte, şi ne îndeamnă nu ne fie frică de ea, ci chiar să ne construim propriul spectacol funebru”, spune Rarita Zbranca, unul dintre organizatorii festivalului.

Un alt moment inedit îi aparţine artistului Hans Bernardt, care va susţine un atelier de hacking. Acesta îi va învăţa pe cei prezenţi că hackingul nu înseamnă doar băieţaşi care cotrobăie în calculatoarele NASA, ci responsabilitate, atitudine, respect pentru individ, şi stimă pentru reprezentarea sa informaţională.

Festivalul „E-Tribal Art. Feast of the digital” doreşte să scoată în evidenţă felul în care o lucrare de artă poate accesa domeniul virtual.




Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite