Cluj: Clujenii s-ar putea încălzi cu energie verde în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Clujenii s-ar putea încălzi cu energie verde în acest an
Cluj: Clujenii s-ar putea încălzi cu energie verde în acest an

Un proiect de 6,4 milioane de lei prevede montarea de panouri solare pe 14 centrale termice. Dacă proiectul primeşte finanţare prin programul „Casa Verde”, primele două sau trei centrale ar putea fi modernizate în acest an.

Pe o parte din centralele termice de cartier din Cluj vor fi montate panouri solare care vor aduce economii de 10 la sută la facturile a circa 27.000 de clujeni. Dintre cele 51 de centrale termice de cvartal analizate, au fost alese 14, al căror grad de umbrire este zero.

Chiar dacă mulţi clujeni au renunţat la serviciile Regiei de Termoficare (RAT) şi şi-au montat centrale individuale, potrivit directorului tehnic al RAT Cluj, Dan Cupşa, aceştia s-ar putea întoarce în timp, odată cu scumpirea gazului.

Se caută fonduri la „Casa Verde”

După aprobarea proiectului de către consilierii locali în şedinţa din 11 august, proiectul a fost depus la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a doua zi, pentru a prinde termenul limită pentru prima etapă a programului „Casa verde“, care a fost 14 august.

Termenul a fost iniţial 31 iulie şi a fost prelungit în două rânduri, pentru 7, iar apoi 14 august. AFM asigură o finanţare nerambursabilă de până la 80 la sută din cheltuielile eligibile ale proiectului, evaluate prin studiul de fezabilitate la peste 6,4 milioane de lei.

Potrivit directorului Dan Cupşa, dacă va exista finanţare, se doreşte montarea de panouri solare pe cel puţin două sau trei centrale termice încă din acest an. Dintre acestea, cel mai probabil, două vor fi din cartierul Grigorescu.

Economii, după amortizarea costurilor

Celelalte centrale termice ar urma să fie modernizate anul viitor. Potrivit lui Dan Cupşa, studiul de fezabilitate a analizat 51 de centrale termice din Cluj-Napoca, fiind alese 14 din cartierele Grigorescu (C.T. 11, 9, 10), Mănăştur (24, 16, 23, 27, 7, 6), Zorilor (4, 5, 7), Gheorgheni (9) şi Plopilor.

Acestea au fost alese pentru că au grad de umbrire zero, neavând în preajmă blocuri înalte sau copaci. Panourile solare urmează să fie instalate pe terasele centralelor termice, aflate în proprietatea Primăriei şi în ultilizarea RAT.

Primarul Sorin Apostu a spus, în cadrul şedinţei de săptămâna trecută, că după amortizarea investiţiei (aproximată la cel mult şapte ani - n.r.), circa 27.000 de clujeni vor beneficia de facturi la apă caldă mai mici cu 10 la sută.

Directorul tehnic al RAT Cluj spune că decizia privind reducerea facturilor va fi luată de către Primărie, însă termenul de şapte ani ar putea fi redus dacă se obţin fonduri nerambursabile. „Preţul la gaz va tot creşte. Cred că oamenii s-ar putea întoarce la centralele de cartier când gazul va fi de trei ori mai scump decât astăzi”, a spus Dan Cupşa.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite