Cluj: Clujenii înving autismul mai uşor decât restul europenilor (FOTO VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Clujenii înving autismul mai uşor decât restul europenilor (FOTO VIDEO)
Cluj: Clujenii înving autismul mai uşor decât restul europenilor (FOTO VIDEO)

În centrul din Cluj-Napoca al Asociaţiei de Autism Transilvania, rata de recuperare a bolnavilor de autism este de 50%, cu 20 de procente mai mare decât media Uniunii Europene. Odată ce îşi redobândesc abilităţile de comunicare, autiştii îşi pot evidenţia mai bine calităţile intelectuale ieşite din comun.

În urmă cu şapte ani, în România nu se cunoştea aproape nimic despre autism, medicilor fiindu-le imposibil să diagnosticheze o astfel de boală, care se manifestă printr-o tulburare neurologică ce afectează modul de comunicare a suferinzilor cu cei din jur.

De trei ani, însă, voluntarii Asociaţiei Autism Transilvania (AAT) au reuşit să schimbe viaţa a zeci de copii, cărora medicii nu le dădeau nicio şansă de recuperare.

 „Medicii prescriau reţete până acum şi le spuneau că, deşi le pare rău, pentru autism nu se poate face nimic, iar copilul va rămâne cu asta pe viaţă. România era ţara în care nu se ştia nimic despre autism”, ne-a povestit Milena Prună, fondatorul asociaţiei, care şi-a dedicat viaţa combaterii autismului, după ce fetiţa sa a fost diagnosticată cu această boală.

În prezent, rata de recuperare a autiştilor din centrul AAT este de 50%, mult mai mare faţă de media Uniunii Europene, care este de 30%, potrivit lui Călin Marta, vicepreşedintele asociaţiei.

Mara şi-a învins temerile prin muzică

Fetiţa Milenei Prună avea doi ani când a fost diagnosticată cu autism. Mara (9 ani) suferă de sindromul Asperger, acelaşi pe care îl avea şi Einstein. După patru ani de cercetare în domeniu a mamei sale şi trei ani de terapie comportamentală cu ea, fetiţa merge singură la şcoală de doi ani, unde este şi premiantă.

„Mara face în prezent materia de clasa a IV-a, deşi e doar în clasa a III-a. Înainte mergea cu însoţitor la o şcoală privată, care a fost desfinţată”, ne-a povestit mama acesteia. Fetiţa, care are acum nouă ani, învaţă la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca şi poate recunoaşte după primele note peste 40 de opere de muzică clasică celebre, cum ar fi cele de  Mozart, Vivaldi, Beethoven. Îi place să cânte la pian, activitate pe care s-a şi concentrat în anii recuperării sale. De asemenea, cunoaşte pe de rost versurile a peste patru sute de câtece.

Oricine ar povesti cu Mara ar rămâne impresionat de cultura pe care deja o are şi, de asemenea, de modul în care se exprimă, asemenea unui adult. „Muzica e cel mai bun prieten al meu. Nu ştiu în ce epocă ne aflăm, dar aş vrea să trăiesc în epoca Barocului.

Urăsc totuşi să port perucă albă, nu vreau să dau impresia că sunt prea bătrână”, ne-a spus fetiţa.

În centrul AAT din Cluj-Napoca sunt afişate câteva fotografii ale copiilor ce suferă de autism

image



În general, copiii diagnosticaţi cu autism au o inteligenţă peste medie. De exemplu, Benjamin Marta, un băieţel în vârstă de cinci ani, cunoaşte numele a zeci de dinozauri atunci când îi vede în albume. „Benjamin are autism infantil, nu vorbea deloc. Acum, după terapie, totul e perfect, nu-l mai putem opri din vorbit”, ne-a spus mama acestuia, Anamaria.

Ce calităţi intelectuale deţin autiştii: Stephen Wiltshire din Londra


Ce presupune tratamentul

Pentru tratarea autismului, copiii trebuie să urmeze o terapie comportamentală zilnică, prin care vor învăţa să perceapă lucrurile şi sentimentele ce îi înconjoară. Autismul nu se poate vindeca, însă, complet. Cursurile au loc zilnic şi durează până la patru ore, timp în care copiii imită gesturi, se joacă, lucrează la măsuţă sau reproduc sunete.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite