Cluj: Clujenii vor circula pe centura Vâlcele-Apahida de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc a „impus” Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri termenul de finalizare a centurii. „Acesta este obiectivul pe care vi-l impunem, chiar dacă nu se va circula la toate standardele”, i-a cerut, ieri, premierul directorului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP), Ioan Pantelimon.

Premierul Emil Boc a făcut, astăzi, o vizită de lucru la Centura Ocolitoare Vâlcele-Apahida, după care a controlat stadiul lucrărilor la Atostrada Transilvania. Premierul a declarat, cu ocazia inspecţiei, că ar trebui să se pună mult mai mult accent pe infrastructură. „Simt că lucrăm cu frâna trasă pe infrastructură. Ar trebui să avem o mai mare flexibilitate pentru acest sector”, a declarat premierul.

48 de milioane de euro, datoriile către Bechtel

Reprezentanţii Bechtel l-au asigurat pe Boc că anul acesta vor fi finalizaţi cei 42 de kilometri de autostradă. Cu toate acestea, ar putea apărea probleme de execuţie a lucrărilor, din lipsa fondurilor. Datoriile Guvernului către constructorul Autostrăzii Transilvania se ridică, în acest moment, la 48 de milioane de euro.

„Întârzierea către Bechtel există,  este vorba de plăţile curente, însă premierul mai spune că acest fapt nu va afecta continuitatea lucrărilor, tocmai pe fondul transferului acestor fonduri alocate din trimestrul IV în trimestrul III al anului.

200 de exproprieri, încă neplătite

În ceea ce priveşte centura ocolitoare Vâlcele-Apahida, obiectivul impus de Guvern este acela ca, până la Crăciun, să se poată circula pe aceasta. „Sper să putem să circulăm de Crăciun pe centură. Acesta este obiectivul pe care vi-l impunem, chiar dacă nu se va circula la toate standardele”, i-a cerut Boc directorului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP), Ioan Pantelimon.

Aici mai trebuie rezolvată problema exproprierilor. 200 de proprietari aşteaptă să fie despăgubiţi de Guvern pentru terenurile cedate, însă banii vor ajunge la ei abia la toamnă, în septembrie, după cum a explicat Pantelion. Proprietarii vor fi plătiţi cu sume între 5 şi 12 euro pe metru pătrat. „194 dintre ei şi-au dat deja acordul, şi se va începe decopertarea”, a adăugar directorul DRDP Cluj.

Bani suplimentari

O altă problemă ce ar putea duce la întârzierea termenului de execuţie sunt lucrările de consolidare a versanţilor.
La structura centurii ocolitoare Vâlcele-Apahida va fi adăugat şi tronsonul Bulevardul Muncii-Apahida, de patru kilometri şi jumătate. În total, centura va avea o lungime de 30 de kilometri, iar costurile au ajuns, de la 99 de milioane de euro, la 150 de milioane de euro. Până acum, s-a plătit circa 50 de milioane de euro.

Pe lista lucrărilor de infrastructură ce vor fi finalizate pănă la sfărşitul anului în judeţul Cluj se mai adaugă  centura municipiului Gherla, cu o suprafaţă de 5,7 kilometri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite