Clujeni în cărţi pentru cabinetul de la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portofoliile de Externe, Cultură şi Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni  al guvernului ungar ar putea fi ocupate de clujeni. Mártonyi János este nominalizat la Ministerul Afacerilor Externe, Gál Kinga la Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni, şi Szőcs Géza ca ministru al Culturii

Numitorul comun ale celor trei este Clujul. Primii doi sunt născuţi în oraşul de sub Feleac, iar al treilea s-a stabilit aici la începutul anilor ’90. Deocamdată, singurul clujean care va face parte cert din noul cabinet al premierului Viktor Orban, este Martonyi Janos, care va conduce Ministerul Afacerilor Externe. Martonyi s-a născut la Cluj-Napoca în 1944, şi a mai ocupat acelaşi fotoliu, de ministru al Afacerilor Externe, în perioada 1998-2002, în vechiul cabinet Orban.

Ceilalţi doi clujeni nominalizaţi în viitorul guvern ungar au avut funcţii în UDMR, au absolvit la Universitatea „Babeş-Bolyai”, iar unul dintre ei, poetul Szőcs Géza, a locuit mult timp la Cluj-Napoca. Potrivit presei de la Budapesta, europarlamentarul Kinga Gal va conduce viitorul Departament al Maghiarilor de Pretutindeni. Kinga Gal s-a născut la Cluj-Napoca la 6 septembrie 1970. După 1990 şi-a început viaţa politică în România, activând între 1991-1994 în UDMR.

Kónya-Hamar Sándor, fost deputat UDMR Cluj, a colaborat cu aceasta în 2005-2006. „Cât timp am fost observator la Parlamentul European, am colaborat, eram în aceeaşi comisie de politică externă a Partidului Popular European”, ne-a declarat Kónya-Hamar Sándor.

Kinga Gal trăieşte la Bruxelles

Potrivit acestuia, Kinga Gal trăieşte la Bruxelles, împreună cu familia sa, aceasta având patru copii. „A plecat din România cu al doilea soţ al ei, un bărbat din Sfântu Gheorghe. Părinţii ei trăiesc în Oradea, iar tatăl ei a decedat anul trecut”, a mai spus Kónya-Hamar Sándor.

Kinga Gal a lucrat şi în cabinetul lui Marko Bela, fiind consilier pe probleme de politică externă. Aceasta a absolvit Dreptul la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi a făcut pregătire post-universitară în Ungaria şi la Oxford. Din 1997, este vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri externe, în cadrul Parlamentului European.

Numele poetului Szőcs Géza este vehiculat pentru viitorul fotoliu de ministru al Culturii în cabinetul Orban. Contracandidatul lui este Baan Laszlo, care este director al Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta.

Szőcs Géza, mai mult la Budapesta

Szőcs Géza s-a născut în 1953 la Târgu-Mureş. În anul 1982 a fost arestat pentru activităţile sale de opoziţie, fiind nevoit să părăsească ţara şi să se mute în Elveţia. La întoarcere, în 1990, s-a stabilit la Cluj a fost ales secretar general al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR). A fost un senator de Cluj între anii 1990-1992.

Szőcs Géza, este un poet foarte popular în Ungaria. În prezent locuieşte mai mult la Budapesta, dar a avut până recent o casă şi în Cluj-Napoca. A absolvit la Cluj, la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Filologie, secţia Maghiară-Rusă. „Va avea un rol important în cabinetul lui Orban. Probabil va fi Secretar de Stat al Culturii”, este de părere Kónya-Hamar Sándor, fost deputat UDMR Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite