Clujeanul care filmează nunţi cu steady-cam-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul, care se montează pe corpul cameramanului, a costat circa 1.500 euro
Sistemul, care se montează pe corpul cameramanului, a costat circa 1.500 euro

Mihai Marc Bârnaz, tânărul cameraman de evenimente, foloseşte pentru cele mai stabile cadre un mecanism ataşat de corp şi o macara de patru metri.

Îşi aduce aminte că primele fotografii le-a făcut undeva în anul 2000, când primul „model” a fost o fetiţă de şase ani. Nu i-au ieşit pentru că nu rulase filmul bine în aparat, aşa că a fost nevoit să le refacă. „Totul a început când aveam 5-6 an şi la fiecare aniversare la care participam strigam la domnul ce filma. Că şi eu vreau sa filmez !”, povesteşte Mihai.

A preluat hobby-urile de la tatăl său, care îi este partener în toate activităţile. În urmă cu 10 ani - la vârsta de doar 14 ani - a participat împreună cu tatăl său la prima nuntă ca fotograf şi cameraman. „Iar de atunci, ne-am tot perfecţionat“, spune Mihai. 

Concurenţa acerbă necesită investiţii

Pentru a-i mulţumi pe cei mai pretenţioşi  dintre miri, dar şi pentru a avea cele mai spectaculoase cadre, investeşte constant în modernizare. La fel a făcut şi cu sistemul de filmare cu stabilizator. Sistemul, care se montează pe corpul cameramanului, a costat circa 1.500 euro. Astfel, un sistem mecanic îi asigură cele mai stabile cadre şi când el se mişcă deodată cu alaiul de nuntă.

Filmări de la înălţime

O altă investiţie care face senzaţie la evenimente este o macara de pateru metri, care îi asigură cele mai interesante cadre. „Utilizarea ei nu se pretează oriunde și oricum, dat fiind mediul foarte agitat în care se filmează uneori, la nuntă. La clipuri video sau secvențe regizate anterior, în schimb, oferă imagini cu o dinamică deosebit de atractivă. Unii potențiali clienți se miră și trebuie să le arătăm cum se folosește și ce rezultate se pot obține. După asta, mirarea face loc aprecierii, de cele maimulte ori”, spune Marc.

După ce a participat la circa 35 nunţi în fiecare an, în acest an urmează să fie de cealaltă parte a aparatului de filmat la propria nuntă. Cea mai grea alegere va fi să-şi aleagă cameramanul, glumeşte Marc. „Cameramanul ideal trebuie, probabil,  să nu repete greșelile mele...”, spune clujeanul.

O altă parte importantă a muncii sale este editarea scenelor pe care le filmează. „Editarea contează foarte mult pentru că filmez fără să am întotdeauna un scenariu şi atunci este obligatorie ajustarea scenelor”, spune Mihai.

Mai lucrează şi la culoarea şi contrastul imaginilor, despre care spune că sunt instrumente fantastice pentru a reda acel „mood“ (atmosferă - n.r.) despre care vorbesc videografii străini.

De la cât încep preţurile pentru fotografierea şi filmarea unei nunţi?
M.M.B.: Preţurile încep de la 1.200 de lei pe partea de fotografie şi 1.200 de lei pe partea de video şi se măresc proporţional în funcţie de detaliile dorite (2-3 camere, 2-3 fotografi etc.). Preţurile pot ajunge până la 1.000 - 1.500 de euro.

Cum reuşeşti să fi original în editarea finală a filmării?
M.M.B.: Lucrez cam 10 ore pentru un highlight de 10 minute, pentru ca după aceea să constat că îi lipsește ceva și să o iau de la capăt. Ideea e că vreau ca materialul final să fie în acord cu percepția mea despre clienți, așa că nu folosesc rețete verificate care merg, ci incerc să obțin unicate. 

Ce-i place
„Îmi place lucrul bine făcut. Îmi plac sporturile de iarnă, snowboradingul în special, pe care-l practic de fiecare dată când am un pic de timp liber.  Îmi place mâncarea bună la un restaurant tradiţional alături de prieteni”, spune Mihai. Nu uită bineînţeles de fotografia şi filmarea.

Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna sau grandomania. În rest, cam tot ce nu-mi place ignor şi trec cu vederea“, spune tânărul clujeanul.

Profil
Născut la 24 februarie 1986, în Cluj-Napoca
Studii: Masterand la Facultatea de Ştiinte Economice, Universitatea „Bogdan Vodă”
Familie: Logodit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite