Clujeanul care a alergat la Maratonul din Chicago

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Bulgaru, cu tricolorul şi medalia primita în urma finalizării cursei / Foto: www.rousa.blogspot.com
Radu Bulgaru, cu tricolorul şi medalia primita în urma finalizării cursei / Foto: www.rousa.blogspot.com

Printre cei 38.000 de oameni din întreaga lume care au participat acum câteva zile la cursa de 42 de kilometri se numără şi clujeanul Radu Bulgaru, din cartierul Grigorescu.

Radu a reuşit să termine cursa după patru ore şi un sfert de alergat. „Mi s-a parut interminabil. Aveam impresia ca alerg de câteva zile . N-am vrut, însă, ca să ma las copleşit de această senzaţie, mă pregătisem prea mult , atât fizic cât şi moral”, povesteşte clujeanul din Chicago. Are 28 de ani şi este absolvent al Politehnicii clujene. Locuieşte în Statele Unite din 2005, unde a mai făcut o facultate, şi lucrează în IT la o companie din metropola americană.

„Am vrut să îmi demonstrez că pot”

 „Sedentarismul şi alimentaţia proastă m-au facut sa am probleme cu greutatea şi să mă identific, poate, cu imaginea pe care o au mulţi români despre americani. Atunci am hotărât să îmi schimb stilul de viaţă, să încep să fac sport, să am grijă ce mănânc”, povesteşte Radu, care a reuşit să slăbească 20 de kilograme cu ajutorul alergatului şi mâncând echilibrat.

Radu în timpul cursei / Foto: rousa.blogspot.com

Radu în timpul cursei / Sursa foto: rousa.blogspot.com

Despre Chicago Marathon ştia „din auzite”. „Credeam că un maraton este destinat profesioniştilor sau atleţilor care se antrenează frecvent. Amănunte am aflat de la un coleg de serviciu care a participat la ediţiile din 2005 şi 2006. Am vrut să îmi demonstrez că pot cu toate că nu am făcut niciun sport înainte. În plus, am contribuit cu această ocazie la strângerea de fonduri pentru o fundaţie caritabilă: «Children’s Memorial Hospital»”, adaugă IT-stul atlet.

Face sport de aproximativ un an şi jumătate. „În timpul zilelor de lucru alerg pe banda rulantă la sală (treadmill). Nu îmi permite programul de la serviciu să fac altcumva. În weekend alerg printr-un parc amenajat cu o pista”, mai spune el.

Sora lui Radu a mers la Chicago ca să îl susţină

Ultimele 6 mile (aproximativ 9 kilometri şi jumătate) au fost extraordinar de grele pentru alergătorul clujean. Un obstacol a fost temperatura ridicată din ziua maratonului. „Mă durea foarte tare şi piciorul, făcusem o entorsă la o partida de tenis”, îşi aminteşte el.

„Entuziasmul cu care ne susţineau oamenii aflaţi pe margine a fost un motiv care m-a făcut să duc cursa la capăt. Cu atât mai mult cu cât printre ei era şi sora mea , venită din România ca să mă susţină”, a conchis clujeanul. Pe toată lungimea traseului peste 1,2 milioane de spectatori au susţinut atleţii de pe margine, la Chicago.

Se aleargă din `77

Prima ediţie a maratonului a avut loc în anul 1977, când 4.200 de alergători au participat la eveniment.  Ediţia din 2010 s-a ţinut în 10 octombrie şi peste 36.000 de alergători au trecut linia de finish şi în jur de 2.000 de particanţi au renunţat.
 
O persoană a murit din cauza unor complicaţii la inimă şi aproximativ 300 au avut nevoie de îngrijire medicală. Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al evenimentului doar şapte dintre participanţi s-au declarat români. Maratonul din Chicago este unul din cele cinci importante astfel de evenimente din lume. Celelalte se desfăşoară în New York, Boston, Londra şi Berlin.

Vezi mai jos filmuleţul cu un tur virtual al traseului:

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite