Cluj: Clujeanul care a construit Polus Center

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Clujeanul care a construit Polus Center
Cluj: Clujeanul care a construit Polus Center

Printre proiectele la care a contribuit inginerul Bodor Balázs-Béla se numără platforma industrială a fostei mine de la Uricani, benzinăriile Mol şi o antenă de 62 de metri, de pe Muntele Rece.

Născut: 20 aprilie 1959, Cluj-Napoca
Studii: Institutul Politehnic din Cluj-Napoca
Stare civilă: Divorţat, 2 copii
Profesie: Inginer constructor


În 1984 a terminat Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, dar adevărata şcoală în construcţii avea să o facă la Trustul de Construcţii Industriale (TCI). Anii petrecuţi pe şantierele din ţară au fost cei mai frumoşi, iar Bodor Balázs-Béla a făcut abstracţie de vorba „La construcţii şi la fotbal toţi se pricep”. Tot ce ştie a acumulat în timp, cu fiecare fundaţie turnată, şi acoperiş ridicat. 

În 25 de ani, a fost pe multe şantiere din ţară, fiecare devenind o provocare pentru inginerul constructor. Cea mai dificilă lucrare a fost însă, de departe, platforma industrială a minei din Uricani.

„Am stat patru ani acolo. Fiind platformă industrială, ce se întindea pe patru kilometri, a fost dificil să o ducem la bun sfârşit. Pentru a putea excava în stâncă, o detonam, iar de multe ori montam grinzi de câte 30 de tone”, îşi aminteşte inginerul. După Revoluţie însă, exploatarea minieră a fost părăsită. „Este sinistru să priveşti ce a mai rămas”, spune cu regret clujeanul.

Construcţia Polus Center a fost o altă provocare pentru inginer, mai ales că, până atunci, nu concepuse, de exemplu, săli de cinema cu acustică. Primul complex comercial de o asemenea mărime din Cluj-Napoca nu a fost uşor de dus la bun sfârşit, mai ales că situaţiile neprevăzute nu au lipsit.

„Din cauza săpăturilor arheologice, de exemplu, construiam pe bucăţi, aleatoriu. Au întârziat lucrările două săptămâni”, îşi aminteşte clujeanul. Practic, Bodor Balázs-Béla a coordonat lucrările pentru suprastructura complexului comercial. „Din câte ştiu, este cea mai lungă clădire din Cluj-Napoca. Ca să o parcurg zilnic, trebuia să străbat mai bine de doi kilometri dintr-un capăt în altul”, spune acesta.

Din 1991, Bodor Balázs-Béla lucrează pe cont propriu, însă boom-ul în construcţii l-a prins abia în ultimii ani. În prezent, lucrează pentru firme multinaţionale, şi spune că cei mai serioşi constructori cu care a colaborat până acum sunt australienii.

„Firmele de construcţii româneşti lucrează foarte scump şi foarte prost. La Polus, singurul subantreprenor român cu care am lucrat ne-a făcut probleme”, explică inginerul. Din păcate, spune Bodor Balázs-Béla, condiţiile financiare îi dau putere maximă constructorul, care ia, de multe ori decizii care îi depăşesc cunoştinţele. „De aceea, aceştia aleg ingineri tineri, care pot fi manipulaţi mai uşor. Generaţia noastră începe să fie evitată”, spune, cu regret, inginerul.
 
Cum se construieşte la Cluj-Napoca?
B. B.: Din păcate, foarte prost. Nu văd bine un seism ca cel din ’77, de exemplu. Multe clădiri noi nu ar rezista. Iar raportul calitate-preţ nu este real. Costurile de construcţie nu trec de 300 de euro pe metru pătrat, în timp ce se vinde cu peste 1.000 de euro metrul pătrat.

Cât de afectat sunteţi de criză?
B. B.: Băncile sunt cele care vor dicta preţurile pe piaţa de construcţii. Din moment ce acestea nu creditează, oamenii nu mai investesc în construcţii. Au fost afectate şi companiile multinaţionale, dar şi constructorii autohtoni.

Ce-i place:
Lui Bodor Balázs-Béla îi place arhitectura din Sibiu şi Timişoara, dar şi clădirile vechi din Praga. „Sper să ajung la toamnă în Praga, este un oraş foarte frumos”, spune inginerul. Clujeanului îi mai place să lucreze pe şantierele mari, unde leagă prietenii pe viaţă.
Ce nu-i place: „Nu-mi plac acei aşa-zişi dezvoltatori autohtoni, cum îşi spun, care dacă au un pumn de bani, au impresia că se pricep şi la construcţii. Este aberant ce iese de multe ori de pe mâna lor”.

Citeşte şi ce părere are despre Cluj-Napoca

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite