Cluj: Clujeanul medaliat cu argint s-a distrat pe cinste la Cambridge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Clujeanul medaliat cu argint s-a distrat pe cinste la Cambridge
Cluj: Clujeanul medaliat cu argint s-a distrat pe cinste la Cambridge

Constantin Giurgiu, elevul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată săptămâna trecută în Marea Britanie.

Speră să lucreze într-o companie farmaceutică recunoscută, unde să descopere noi formule pentru medicamente ce ar putea salva vieţi. Primul pas l-a făcut, Constantin câştigând anul acesta la Cambridge medalia de argint. Anul viitor, acesta şi-a propus să atace din nou podiumul, următoarea olimpiadă urmând a fi organizată la Tokyo.

„Am mers acolo să-mi reprezint ţara”, spune tânărul, care abia s-a întors acasă din campingul uneia din cele mai prestigioase facultăţi din lume. A concurat cu 260 de elevi din peste 70 de ţări. Concursul nu i s-a părut foarte dificil, însă, spune acesta, timpul de cinci ore acordat pentru rezolvarea problemelor a fost prea scurt. „Oricum, e ceva mai mult ca la o olimpiadă naţională. Trebuie să ai cunoştinţe de facultate pentru a putea concura. Dacă învăţam doar din manualele noastre aş fi fost pe ultimul loc”, ne-a povestit premiantul.

Constantin are doar 18 ani şi învaţă chimia din clasa a şaptea. „Cred că profesoara de atunci a văzut ceva la mine. În prima oră m-a luat şi m-a dus la pregătire”, a spus clujeanul. A învăţat câte opt ore pe zi, înainte de fiecare competiţie. „Am participat la opimpiada naţională, după care s-a făcut un lot separat şi s-au dat două baraje”, a explicat el. A fost ales să reprezinte România la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată în perioada 18-27 iulie 2009, în Marea Britanie, alături de alţi trei tineri din ţara noastră.

Peripeţii în campusul britanic

Constantin s-a şi distrat pe cinste la Cambridge, înainte de fiecare probă susţinută la olimpiadă. Organizată impecabil, după cum spune acesta, competiţia le-a oferit tinerilor şi momente de relaxare inedite. „Am stat zece zile şi înainte de probe aveam pauze. În fiecare zi făceam excursii, ne plimbam cu bicicletele, chiar ne puneau să ne urcăm în copaci. Am participat şi la lupte medievale”, ne-a spus olimpicul.

Tânărul a rămas surprins când a văzut, în oraşul britanic, numeroşi turişti ce purtau măşti de protecţie împotriva gripei porcine. „Deşi la ei situaţia e mai gravă ca la noi, englezii nu aveau asemenea probleme. Doar turiştii sunt mai speriaţi acolo”, ne-a povestit elevul.

Un elev normal

Pe lângă chimie, elevul este preocupat şi de celelalte materii, însă nu învaţă excesiv de mult. Astfel, tânărul îşi petrece timpul alături de prieteni, iese în oraş şi, mai ales acum, odată cu încheierea competiţiei, aşteaptă să plece în vacanţă alături de părinţii săi.

„Mă bucură faptul că am nişte colegi care mă sprijină. Încă de cum m-am întors în ţară telefonul a început să sune şi să primesc mesaje”, ne-a mai povestit acesta.

Constantin Giurgiu nu a fost influenţat de familie în domeniul în care a făcut primul pas. „Părinţii mei nu au nicio legătură cu chimia, iar sora mea e umanistă”, ne-a spus tânărul.


Cât de greu a fost să înveţi atâtea formule chimice?

C. G.: Dacă înveţi de la început, totul se leagă. Ajungi să faci apoi conexiuni logice şi nu mai e atât de greu.

Ne poţi ca exemplu o probă practică de la olimpiadă?
C.G.: Proba practică a constat în descompunerea în elemente a unui compus.

Ce facultate vrei să urmezi? În ţară sau în străinătate?
C.G.: Sincer, nu m-am gândit încă. Mai am clasa a XII-a, dar cred că aş alege o facultate din Cluj sau Bucureşti, aici sunt cele mai bune.


Ce-i place

În timp ce alţi tineri se grăbesc să plece din ţară, Constantin Giurgiu este mândru de România. „Îmi place mult ţara mea. De aceea, în primul rând, la olimpiadă am fost să reprezint România”, ne-a povestit elevul.

Ce nu-i place
„Nu îmi place corupţia şi ce am auzit că se întâmplă la facultăţile de chimie. Mulţi dintre cei care merg acolo nici nu ai legătura cu chimie, aleg facultatea doar pentru că nu au intrat la medicină. Acest lucru mă deranjează enorm”, a spus Constantin.


Profil

Născut: La 17 noiembrie 1991, în Cluj-Napoca
Studii: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”
Activitate: Elev

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite