Clujenii sunt „campionii” spiritului civic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii Habitat pentru Umanitate vor folosi banii strânşi pentru construcţia de locuinţe. Foto: Vakarcs Lorand
Voluntarii Habitat pentru Umanitate vor folosi banii strânşi pentru construcţia de locuinţe. Foto: Vakarcs Lorand

Jumătate dintre clujeni au direcţionat 2% din impozitul de venit în vederea sprijinirii cauzelor unei organizaţii non-profit.

La nivelul ţării, judeţul Cluj ocupă primul loc din punctul de vedere al numărului persoanelor care au donat 2% din impozitul pe venit unor organizaţii non-profit, 68.475 dintre angajati folosind această posibilitate. Clasamentul nu ia în considerare municipiul Bucureşti, unde numărul angajaţilor este net superior oricăruir alt oraş din ţară.

Dacă în 2005, 17.709 de salariaţi din judeţul Cluj au donat cei 2% din impozitul pe venit pentru mai multe cauze promovate de organizaţiile non-profit, în 2009 numărul lor a crescut până la 68.475 de angajati. Clujenii se pot considera „campionii” spiritului civic în România în 2009. La nivelul judeţului 39% dintre contribuabili au folosit prevederea 2%, faţă de 17% media naţională, pe când aproximativ jumătate dintre locuitorii municipiului Cluj-Napoca au donat 2% din impozitul pe venit pentru a susţine diverse cauze.


Fruntaşi în topul naţional

Organizaţiile locale au reuşit să adune astfel peste opt milioane de lei, devansând judeţele Iaşi, Gorj, Timiş sau Braşov. „Clujul este fruntea în ceea ce priveşte utilizarea prevederii 2% în România. Trendul ascendent se explică prin faptul că organizaţiile non-profit din Cluj sunt foarte active, activităţile lor au devenit cunoscut, reuşind să se impună în comunitate”, a declarat Cătălin Gheorghe, director de comunicare al Asociaţiei pentru Relaţii Comunitare (ARC).


Potrivit statisticilor furnizate de ARC, cea mai mare parte dintre clujeni au oferit aceste sume în domeniul sănătăţii, în proporţie de 23%, urmat de educaţie, servicii sociale şi cultură şi artă.


Campanii în malluri şi hipermaketuri


Organizaţiile non-profit şi-au propus pentru 2010 să crească numărul angajaţilor care să le sprijine cauzele, prin „comercializarea” campaniilor de strângere a acestor fonduri. Dacă în 2009 Asociaţia non-profit Habitat pentru Umanitate au strâns 20.000 de lei, în 2010 aceasta îşi propune dublarea sumei. „Cred că plafonul la care ţintim este realizabil, având în vedere că vom avea standuri în malluri sau hipermarketuri. Cu aceşti bani vom construi la Cluj o nouă locuinţă pentru o familie care are nevoie urgent de adăpost decent”, a declarat Daniela Gheorghe, coordonator de relaţii publice al Habitat  Cluj.


Campanii stradale vor demara şi voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez în România, în vederea dublării sumelor obţinute anul trecut pentru cele două proiecte demarate: „Grădiniţa Specială Malteză”, a cărei beneficiari sunt copii cu dizabilităţi severe şi „Mâncare pe Roţi”, proiect care deserveşte vârstnici cu venituri mici, mobilizaţi la pat.

Start la campanie

Campania „2% - 2010”a fost lansată la Cluj azi, de către şapte organizaţii non-profit clujene. Clujenii pot completa şi depune formulare la administraţiile financiare până la data de 15% mai 2010 sau le pot lăsa voluntarilor organizaţiilor care vor demara campanii publice.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite