Clujeanca medaliată cu aur la patinaj, antrenoare în Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grety se mândreşte cu aurul la Campionatele Naţionale de patinaj artistic
Grety se mândreşte cu aurul la Campionatele Naţionale de patinaj artistic

Grety Marton a încălţat patinele la trei ani şi de atunci s-a îndrăgostit de sportul pe gheaţă. A ajuns printre cei mai buni antrenori de patinaj din ţară, fiind unul dintre cei 2 specialişti tehnici ai Federaţiei Române de Patinaj.

Pasiunea pentru patinaj a prins-o pe clujeancă pe încă de pe vremea în care nici nu se găseau patine pentru un picior atât de mic ca al ei. Avea 3 ani când a făcut pentru prima oară cunoştinţă cu gheaţa, încălţată cu patinele confecţionate de tatăl ei. „Aveam 3 ani când mă uitam le televizor, la patinaj. Mama a văzut că-mi place şi pentru că nu se găseau patine atât de mici, a găsit tata ghete pe mărimea mea la care le-a confecţionat el lama. Apoi, m-au dat la un curs de începători”, explică Grety. De atunci, timp de 14 ani, Grety Marton s-a antrenat şi a participat la mai multe campionate naţionale şi concursuri internaţionale, de unde a plecat învingătoare.

La 17 ani a rămas fără antrenor

Printre cele mai semnificative premii obţinute, Grety se mândreşte cu aurul la Campionatele Naţionale de patinaj artistic şi cu locul 19 la Cupa Prieteniei din Coreea de Nord.

De la vârsta de 17 ani, când a rămas fără antrenor şi fără un club în numele căruia să se înscrie la concursuri, Grety a început, încetul cu încetul, să se ocupe de alţi copii care erau în aceeşi situaţie ca şi a ei. „Fără antrenor şi club nu poţi continua să participi la concursrui, aşa că după ce m-am lăsat de patinat, am început să antrenez copii, să fac iniţiere. Întâmplarea face ca în acelaşi an, clubul de patinaj să rămână fără antrenor şi atunci am mers eu cu copii la concursuri”, adaugă Grety.

A antrenat în Dubai

Ca antrenor de patinaj artistic, Grety Marton are o experienţă de peste 20 ani, iar de ceva vreme, ea este unul dintre cei doi specialişti tehnici din cadrul Federaţiei Romane de Patinaj (FRP). Meseria de antrenor i-a adus lui Grety multe oportunităţi, astfel a avut ocazia să fie antrenor de patinaj artistic timp de 5 ani în Dubai. „În timp ce antrenam o fetiţă, un antrenor de la patinaj viteză a venit la mine şi mi-a propus să merg eu pe postul care i-a fost oferit lui în Dubai. Aşa am fost antrenoare timp de un an şi jumătate în Sharjah, după care patru ani în Dubai.” În prezent, Grety Marton antrenează în Cluj-Napoca, peste 50 de copii, dintre care aproximativ 10 participă la concursuri. În calitate de specialist al Federaţiei Romane de Patinaj, Grety stabileşte corectitudinea mişcărilor participanţilor la un concurs, din punct de vedere tehnic.

În ceea ce priveşte situaţia patinajului în România, Grety Marton încheie optimist: „Deşi avem prea puţine patinoare, începem să ne mişcăm. În prezent sunt 4 patinoare active: la Bucureşti, Miercurea-Ciuc şi Galaţi, urmând ca cel din  Braşov să se deschidă, iar cel din Târgu-Mureş să fie finalizat. Odată cu existenţa mai multor patinoare, cererea acestui sport va creşte, cu siguranţă!”

Ce-i place:

Îmi place să văd bucuria de pe faţa elevilor mei atunci când îi laud că le-a ieşit un element nou. Fiecare lucru nou înseamnă evoluţie, iar evoluţia este foarte importantă pentru ei.

Ce nu-i place:

Nu îmi place faptul că în ştirile sportive de la televizor se vorbeşte doar 1% despre sport, iar restul ştirilor nu sunt deloc importante.

Cum crezi că este văzut patinajul artistic în România?

Eu cred că patinajul artistic este un sport pe care mulţi îl vizionează la televizor, la Campionatele Europene, Mondiale şi Olimpiade, dar prea puţini îl practică mai ales din cauza lipsei patinoarelor acoperite.

Ce planuri de viitor ai, în ceea ce priveste patinajul artistic?

Anul acesta voi participa cu echipa pe care o antrenez, la două concursuri: la Cupa României, în luna februarie şi la  Campionatul Naţional în martie, unde sper să decurgă totul cât mai bine.

Profil

Nume: Grety Marton
Născută: 25 octombrie 1971, Cluj-Napoca
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi Şcoala de antrenori (secţia patinaj).
Familie: necăsătorită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite