Clujeanca Maria Mesaroş luptă pentru drepturile diabeticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Mesaroş a reuşit prin iniţiativele ei să soluţioneze probleme importante pe care le au diabeticii. Clujeanca este preşedintele Fundaţiei „Speranţa Diabeticilor”, una din cele mai active din ţară.

Maria Mesaroş este diabetică, insulino-dependentă, încă de la vârsta de 10 ani, iar soţul acesteia suferă de aceeaşi boală, de la 18 ani. Se luptă de zeci de ani de zile cu această boală, iar din martie 1999 a hotărât să se lupte şi cu sistemul, pentru apărarea drepturilor bolnavilor de diabet.

Aşa a decis să înfiinţeze Fundaţia „Speranţa Diabeticilor“, una din cele mai active fundaţii de profil din România, care a reuşit până acum, prin iniţiativele avute, să soluţioneze câteva probleme importante cu care s-au confruntat diabeticii din România.

Întâlniri ale pacienţilor din toată ţara

„M-am izbit de foarte multe probleme de când sunt diabetică. Ţin minte că înainte de ’89 umblam ca disperaţii prin diferite capitale de judeţ spunând că ni s-a spart flaconul, ca să ni se vândă şi nouă, pentru că nu se găseau, că să putem ajunge şi noi până acasă“, îşi aminteşte Maria Mesaroş.

Lipsa de informare cu privire la modul în care se administrează tratamentul, care ar fi putut să-i fie fatală clujencei, a determinat-o să împărtăşească din experienţa ei celor care se confruntă acum cu probleme similare. „Nu ştiam nici ce fel de seringi trebuie să folosesc. Din această cauză îmi făceam de trei ori peste doza prescrisă. Am tras aşa vreo patru ani, până am ajuns la spital şi mi s-a zis că am avut noroc că mi-a dat Dumnezeu zile. În situaţia mea erau mult mai mulţi pacienţi“, îţi motivează iniţiativa Maria Mesaroş.

Acum, în fundaţia al cărei preşedinte şi membru fondator este îşi pun speranţele mii de pacienţi care au nevoie de sfaturi. Turdeanca primeşte aproximativ 30 de emailuri zilnic de la diabetici din toată ţara. Ea a organizat până acum câteva întruniri ale asociaţiilor de pacienţi din ţară, prima având loc în anul 2001 la Turda.

„Este necesar să fim uniţi”

Una dintre cele mai importante asemenea formuri a fost cel din 2006, când a avut loc întrunirea asociaţiilor bolnavilor de diabet, unde s-au pus pe tapet probleme cu care se confruntă diabeticii din România. În urma întâlnirii, clujeanca a trimis o scrisoare deschisă Ministrului Sănătăţii, care cuprinde toate solicitările pacienţilor.

„A fost un moment care ne-a dat certitudinea că este necesar să fim uniţi pentru a promova drepturile pacientului cu diabet şi a milita pentru creşterea calităţii vieţii acestuia. Atunci am reuşit să obţinem circuitul deschis al distribuţiei medicamentelor“, a declarat Mesaroş, aceasta fiind doar una din problemele soluţionate în urma iniţiativei Fundaţiei.

Maria Mesaroş este în prezent preşedinte al Fundaţiei „Speranţa Diabeticilor“, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Diabet, Boli Metabolice şi de Nutriţie.

Care este motivul pentru care militaţi pentru drepturile diabeticilor?
M.M.: Nu vreau ca diabeticii, fie ei copii sau oameni maturi, să mai trăiască ceea ce am trăit eu! De aceea trebuie să depunem eforturi susţinute şi permanente, ca autorităţile medicale să cunoască necesităţile reale ale bolnavilor şi să accepte dialogul permanent cu noi.

Cine sunt beneficiarii Fundaţiei?
M.M.: Fundaţia asigură servicii pentru un număr de aproximativ 5.000 de persoane diagnosticate cu diabet sau alte boli cronice din Turda, Câmpia Turzii şi localităţile limitrofe. Însă primesc zilnic zeci de emailuri din toată ţara, din partea unor oameni care ne cer sfatul.

Ce-i place: „Mi-ar plăcea să am mai mult timp pentru drumeţii şi timp liber. Însă, de multe ori lucrezi 14 – 15 ore pe zi. Când ajung acasă prefer să deschid calculatorul şi să răspunde la emailuri“, spune turdeanca.

Ce nu-i place: „Nu-mi place atitudinea autorităţilor vizavi de pacienţi. Ar trebui să existe mai multă comunicare. Ar trebui să existe o anumită legătură cu pacienţii“, crede Maria Mesaroş.

Data şi locul naşterii: 20 august 1959, la Turda
Educaţie: Studentă în anul al doilea la Facultatea de Asistenţă Socială
Familie: Căsătorită, are o fiică de 25 de ani

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite