Cluj: Medicii clujeni suferă de dor de ducă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii s-au înghesuit pentru a se înscrie în bazele de date ale agenţiilor de intermediere / Foto: Roxana C. Pop
Clujenii s-au înghesuit pentru a se înscrie în bazele de date ale agenţiilor de intermediere / Foto: Roxana C. Pop

Zeci de tineri - studenţi, medici rezidenţi sau specialişti - au căutat o portiţă spre Europa în prima zi a târgului cu locuri de muncă dedicat personalului medical. Târgul „Cariere în Alb“ oferă zeci de locuri de muncă pentru rezidenţi sau specialişti în Germania, Anglia sau ţările nordice.

Deschis până în această după amiază, târgul găzduieşte ofertele unor firme de recrutare din România, dar şi ale unei agenţii din Marea Britanie. Agenţiile intermediază locuri de muncă în aproape toate ţările din Uniunea Europeană, atât în sistemul de stat cât şi în cel privat.

Printre „destinaţiile" care i-au atras mai mult sau mai puţin pe tineri se numără Germania, în prezent ţara cea mai deschisă pentru licenţiaţii în medicină care doresc să se specializeze gratuit, Franţa, care oferă salarii de top pentru specialişti în mai multe domenii sau Suedia şi Norvegia.

Englezii vor numai specialişti

Dacă studenţii sau rezidenţii au venit să se intereseze pentru oportunităţile de după absolvire, pe la târg au trecut şi medici specialişti cu câţiva ani de experienţă. Chiar dacă mai mult au venit într-o „misiune de recunoaştere" şi nu sunt hotărâţi să plece încă, câţiva au lăsat impresii bune agenţiei Medacs, singurul intermediar venit din Marea Britanie.

Absolvenţii cunoscători de limbă germană nu trebuie să plătească nimic pentru rezidenţiat în Germania, unde pot câştiga circa 3.500 de euro brut, la care se adaugă turele de gardă plătite. „Trebuie să fii foarte bun însă. Am un fost coleg care e acolo de câteva luni şi deja conduce echipa de gardă. Ai salariu mare dar şi responsabilităţi enorme", spune Nicolae Dan, medic rezident în primul an la Cluj-Napoca, absolvent al Facultăţii de Medicină din Târgu-Mureş.

Nicolae a făcut voluntariat la SMURD patru ani de zile şi este uns cu toate alifiile în domeniul medical de urgenţă. Rezultatele bune i-au permis să vină la rezidenţiat la Cluj-Napoca - unde a ales specializarea de medic anestezist - terapie intensivă.

„Am cinci ani să mă hotărăsc dacă plec din România. Poate până atunci se mai îmbunătăţesc lucrurile şi la noi. Dacă nu în sistemul de stat, poate se dezvoltă sistemul privat şi în Cluj-Napoca", ne-a spus Nicolae Dan.

Studenţii amână decizia mutării

Mădălina Mutu are 23 de ani şi este studentă în anul cinci la Medicină Generală la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca. Cunoaşte limba germană, un avantaj mare în cântărirea şanselor de a pleca peste hotare. A făcut deja cunoştinţă cu un sistem medical mai performant în Viena, unde a făcut o practică de vară pentru o lună.

Nu îşi doreşte să plece pentru că ar lăsa prea multe în România, însă spune că raportul cost-beneficiu din spitalele din occident este unul mult mai bun, iar pacienţii pleacă acasă mulţumiţi indiferent dacă plătesc bani sau nu.

„Medicii nu sunt mai buni decât cei pe care îi avem noi aici. La noi în ţară medicii nu au cu ce lucra. Nu au medicamente scumpe, nu au aparatură performantă şi le este greu să îşi facă meseria aşa cum o învaţă", povesteşte Mădălina.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite