Cluj: La rând la o „porţie de sănătate“ la CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii care vin înainte de deschiderea ghişeelor termină devreme treaba la CAS
Clujenii care vin înainte de deschiderea ghişeelor termină devreme treaba la CAS

Veniţi din toate colţurile judeţului, clujenii înscrişi la Casa de Asigurări de Sănătate stau la rând cu orele pentru un număr de ordine. Pentru a fi siguri că îşi rezolva problemele, unii clujeni vin de la ora 5-6 şi aşteaptă în frig până se deschide ghişeul la ora 7.00. 

Zeci de clujeni aşteaptă, în fiecare zi, să fie înregistraţi la Casa de Asigurări de Sănătate Cluj (CAS). Aici vin persoanele fizice care nu sunt înregistrate fie pentru că nu au slujbă, fie pentru că firmele la care au lucrat nu au plătit asigurările de sănătate. De asemenea, aici ajung şi reprezentanţii firmelor, care trebuie să-şi înscrie angajaţii. Cei care nu sunt trecuţi în registrul CAS vor trebui să plătească din buzunar serviciile medicale.

În această perioadă, înghesuiala este aşa de mare încât pentru a fii sigur că  îşi rezolvă problemele, unii clujeni vin după număr de la 5 -6 dimineaţa. Dacă nu prinzi număr, rişti să stai la rând cu orele. „Ieri am avut numărul de ordine 60 şi am plecat acasă. Era o coadă de neimaginat“, spune Ioana Pintea, o tânără care, astăzi, a venit la ora şapte şi 30 dimineaţa şi a primit numărul 23 la unul dintre birourile destinate asiguraţilor.

Umiliţi de sistem


Viorica Domşa spune că a plecat din Câmpia Turzii la ora 5.15 pentru că a auzit că trebuie să fie devreme la rând. A prins „locul patru“ la rând, însă se plânge de întreg sistemul. Are un băiat de 18 ani care a făcut de curând o criză de fiere şi a fost nevoită să plătească pentru ecograf şi tratament circa 200 de lei.

Chiar dacă este la şcoală, o dată cu împlinirea vârstei de 18 ani, acesta a ieşit din evidenţele de asigurat şi trebuie să demonstreze cu o adeverinţă că încă este elev. „Ei nu ştiu că băiatul meu este încă la şcoală. Trebuie să venim noi cu o hârtie până la Cluj“, se plânge femeia.

Coadă mare, în perioadă de vârf

Fostul preşedinte al CAS, Emilia Groza, spune că în aceste zile, instituţia se află într-o perioadă în care clujenii se înghesuie la cele două birouri de relaţii cu asiguraţii, fie că este vorba de persoane care trebuie să plătească retroactiv pentru perioada în care nu au contribuit sau despre cei care se înscriu la CAS Cluj. Din cele patru funcţionare care ocupă posturi de relaţii cu publicul, trei se aflau în această dimineaţă la serviciu, iar una se afla în concediu medical. O colegă din alt sector i-a ţinut locul pentru ca oamenii să nu stea prea mult la rând. „Acum avem 120 de angajaţi. Avem funcţii neocupate, însă suntem în minus cu 30 de oameni pentru ca să funcţionăm bine“, a conchis fostul preşedinte al CAS Cluj.

Schimburi între şef şi interimat
Casa de Asigurări de Sănătate Cluj se află sub conducere interimară după ce fostului preşedinte, Emilia Groza, i-a expirat mandatul. Locul său este ocupat, pentru cel puţin o lună de interimat, de fostul director economic Genţiana Rădulescu. Schimbul de funcţii între cele două este o obşinuinţă, Emilia Groza spunând că a câştigat concursul de patru ori până acum, iar Genţiana Rădulescu este a treia oară preşedinte interimar.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite