Cluj Fashion Week începe cu controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La festivalul de modă ce a debutat ieri îşi vor prezenta lucrările, în Aeroport şi la hotelul Han Fullton, 10 designeri străini şi români. Designerul clujean Călina Langa a făcut pentru „Adevărul de Seară" o analiză a evenimentului. Ea este nemulţumită de numărul mic de creatori români care îşi vor prezenta colecţiile.

Festivalul se va desfăşura în două spaţii. Unul dintre acestea este, în premieră, noul terminal al Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. Celălalt loc de desfăşurare este hotelul Han Fullton, unde a avut loc astăzi, la ora 12, prezentarea de modă a clujencei Mihaela Cîrlugea, absolventă a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia Design Vestimentar. Cea de-a doua ediţie a Cluj Fashion Week (CFW) va avea loc între 11 şi 13 noiembrie. „Cluj Fashion Week, care este cel mai important eveniment de modă din Transilvania, va prezenta colecţiile realizate de patru designeri români şi şase invitaţi străini", a spus Walter Ghidibaca, responsabilul PR al evenimentului. Potrivit acestuia, designerii români se ridică la nivelul celor din străinătate, iar un astfel de festival poate reprezenta o rampă de lansare pentru aceştia. Accesul la eveniment se face pe bază de rezervare sau pe bază de acreditare. Pe site-ul CFW, scria, ieri, că perioada de rezervări a fost încheiată. 

Prea puţini români

Din totalul de 10 designeri anunţaţi în program la această ediţie a Cluj Fashion Week (CFW), doar patru sunt români. „Dacă ne gândim că la Galele Universităţii de Artă şi Design au fost 30 de designeri, 10 mi se par foarte puţini pentru trei zile de festival", a declarat designerul clujean Călina Langa pentru „Adevărul de Seară". Aceasta a criticat şi timpii „morţi" între prezentări, care sunt şi de câte două ore.

Lipsă de transparenţă

„Reprezint, cred, vocea designerilor care se aşteaptă ca o astfel de manifestare în oraşul lor să-i reprezinte într-o mare măsură. M-a deranjat că organizatorii s-au lăudat cu partea internaţională. Mi se pare ciudat. Noi avem nevoie să ne sprijinim în primul rând designul nostru şi nu cel internaţional, nu că n-ar fi vorba de deschidere, dar în fiecare an, în academiile de artă absolvesc foarte mulţi designeri români care rămân pe drumuri", spune Călina Langa. Ea contestă şi faptul că lista celor care au făcut selecţia creatorilor care participă la CFW nu este publică. „Nu mi se pare o manifestare foarte credibilă. Putea să fie una foarte credibilă în momentul în care se bucura de susţinerea unor nume consacrate din designul românesc sau de aportul unor oameni care au mai organizat aşa ceva", mai spune designerul clujean. De partea cealaltă, organizatorii spun că nu sunt ei de vină de prezenţa românească mai mică decât cea internaţională. „Designerii români nu şi-au trimis la timp materialele pe baza cărora să putem face selecţia. Critica legată de transparenţă ne-o însuşim şi vom remedia problema", a declarat Victor Lucian Ţapu, organizatorul evenimentului.

Cine este Călina Langa

Designerul clujean a absolvit în 1995  Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu" din Cluj-Napoca (actuala U.A.D.) - secţia Design Vestimentar. Din 2008 este doctorand al Universităţii de Artă şi Desing din Cluj. În perioada 2008-2010 a fost cadru didactic asociat la Universitatea „Lucian Blaga", din Sibiu, la Catedra de Conservare-Restaurare, specializarea design vestimentar. A avut expoziţii şi prezentări proprii ale creaţiilor sale începând din 1991. Ultima prezentare a fost în cadrul Festivalului de la Mamaia 2010, pentru care a realizat ţinutele de scenă. Călina Langa are numeroase apariţii în presa scrisă şi audio-vizuală -  rubrici permanente, interviuri şi articole proprii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite